Het beste kan je reizen naar Lapland in Finland, Spitsbergen in Noorwegen, of Canada's Yukon gebied.

Dit verschijnsel staat bij veel mensen met stip bovenaan de bucketlist. Het is misschien wel één van de mooiste natuurverschijnselen ter wereld. De beste tijd om het noorderlicht te zien is tijdens de wintermaanden, wanneer de nachten het langst zijn en de lucht het helderst.

Het beste kan je reizen naar gebieden met weinig lichtvervuiling, zoals Lapland in Finland, Spitsbergen in Noorwegen, of Canada’s Yukon gebied. Het is aan te raden om een reis te boeken met een gids die weet waar en wanneer het noorderlicht het best gezien kan worden, en om te overnachten in een plek waar weinig lichtvervuiling is.

Het noorderlicht is in Nederland minder vaak te zien dan in gebieden dichter bij de poolcirkel. Dit komt omdat de kans op het zien van het noorderlicht afhankelijk is van de activiteit van de zon en de staat van de aardse magnetische velden. Wanneer deze factoren gunstig zijn, is het mogelijk dat het noorderlicht in Nederland te zien is, maar dit is niet vaak het geval.

(Tekst loopt door onder de foto)
Foto: Pitane Blue - aurora borealis, ook wel noorderlicht of poollicht genoemd.

Veel mensen denken dat de winter de beste periode is voor het noorderlicht. Toch is dit niet helemaal juist. De beste maanden om het te zien is de periode van september tot maart. De meeste noorderlichtreizen worden georganiseerd tussen oktober en februari. September en maart vallen hier net buiten, maar zijn eigenlijk de beste periodes. De eerste vanwege de herfstkleuren overdag en de laatste vanwege de langer wordende dagen en meestal stabieler weer overdag. In beide maanden is het ’s avonds donker genoeg om de Aurora Borealis te zien.

locaties

Hoe noordelijker hoe beter. In Noorwegen kan je het beste terecht in Alta, Tromsø en Lofoten. Reis je naar IJsland zijn Reykjavik, Akureyri en Myvatn aanraders en de populairste bestemmingen. In het Fins Lapland staan Rovaniemi, Ivalo en Ylläs op de lijst van favoriete bestemmingen. Lapland is overigens geen land, maar de culturele regio van het nomadenvolk de Sami, die in het noorden van Noorwegen, Zweden, Finland en Rusland leven. 

Ben je fan van het Zweeds Lapland, dan kan je terecht in Abisko, Kiruna en Luleå. De kans dat je daar het noorderlicht ziet is zelfs zo groot dat ze bij het Aurora Sky Station in Abisko garanderen dat je het om de drie dagen minstens één keer ziet tijdens het noorderlichtseizoen. Wie de andere kant op wil kan naar Canada afreizen en de Whitehorse, Yellowknife of de Canadian Rockies bezoeken. The Great White North, zoals Canada ook wel genoemd wordt, mag dan een verre bestemming zijn, het is de trip meer dan waard. De kans dat je hier het licht niet ziet is bijna gelijk nul.

noorderlicht

Het noorderlicht, ook wel aurora borealis genoemd, is een natuurlijk lichtshow die vaak te zien is in de buurt van de poolcirkel. Het is voor veel fotografen, zowel amateurs als professionele fotografen, een van de mooiste zaken om vast te leggen. Het ontstaat wanneer deeltjes van de zon, zoals protonen en elektronen, in botsing komen met deeltjes in de aardse atmosfeer. Deze botsing veroorzaakt een reactie die leidt tot de uitstoot van licht in de vorm van een groene, roze of paarse gloed. De kleur en intensiteit van het noorderlicht varieert afhankelijk van de soort en hoeveelheid deeltjes en de staat van de aardse magnetische velden.

Gerelateerde artikelen:
Een avontuurlijke nacht, omringd door sneeuw en ijs. Slapen in een Aurora Dome
Treinkrant
Print Friendly, PDF & Email