Brancheverenigingen moeten zich aanpassen aan de veranderende omstandigheden en blijven innoveren.

Er zijn verschillende veranderingen die noodzakelijk zijn om de taxisector aantrekkelijker te maken voor consumenten en wellicht begint het niet ver weg van de eigen onderneming. Het begrip positiviteit kan de taxisector aantrekkelijker maken voor de consument. Dit kan worden bereikt door bijvoorbeeld het bieden van een goede klantenservice, het aanbieden van comfortabele en moderne voertuigen, en het garanderen van een veilige en efficiënte rit. 

Consumenten zitten niet te wachten op chauffeurs die klagen over hun werkgever, hun salaris of rustpauzes die niet eerlijk worden afgehandeld. Positieve recensies en aanbevelingen van andere klanten kunnen ook bijdragen aan een positief beeld van de taxionderneming en deze aantrekkelijker maken voor potentiële klanten. Maar vooral, als ondernemer of chauffeur zelf wat positiever worden over de eigen sector kan behoorlijk meewerken.

Een branchevereniging speelt ook een belangrijke rol in het versterken van de public relations en het verbeteren van de beeldvorming van de sector bij consumenten, regelgevers en andere belanghebbenden. Maandenlang onderhandelen en staken voor een CAO helpt niet mee aan deze beeldvorming. 

Echter, in moderne tijden, waar de technologie snel verandert en de consumentenbehoeftes en verwachtingen aan het evolueren zijn, kan een branchevereniging ook achterblijven in het aanbieden van relevante diensten of ondersteuning. Dit kan leiden tot een afname van ledenaantallen en daarmee ook van de invloed van de organisatie.

(Tekst loopt door onder de foto)
Positieve recensies en aanbevelingen van andere klanten.

conservatief

Merk op dat je positief kunt zijn over het verleden, het heden en de toekomst. Vaak wordt de brancheorganisatie conservatief genoemd. Een conservatieve brancheorganisatie is niet noodzakelijk een slechte organisatie, maar het kan betekenen dat de organisatie te voorzichtig is met veranderingen in de markt.

Lees ook  KNV en CNV ondertekenen CAO zorgvervoer- en taxi

Een brancheorganisatie kan ook werken om de innovatie te beperken of tegen te houden, bijvoorbeeld door het vasthouden aan oude praktijken of het weerstaan van veranderingen in de sector. Van een branchevereniging kan je verwachten dat ze de belangen van haar leden behartigen, bijvoorbeeld door lobbyen voor gunstige wetgeving of het verdedigen van de belangen van de leden tegenover reguleringsinstanties.

Ze werken om de stabiliteit van de sector te behouden of te verbeteren, bijvoorbeeld door het bevorderen van een eerlijke concurrentie of het voorkomen van oneerlijke praktijken. Dat kan door te zien op of door het aanbieden van opleidingen of certificeringen voor leden om de professionele standaard van de sector te verhogen. Hoe dan ook, een primaire taak is stabiliteit van de sector behouden of te verbeteren door het bevorderen van een eerlijke concurrentie of het voorkomen van oneerlijke praktijken.

modern

Een moderne en jongere bracheorganisatie kan ook meer flexibel zijn en sneller inspelen op veranderingen in de markt, waardoor deze organisatie ook kansen biedt voor ondernemers. Ze kunnen meewerken om innovatie te bevorderen, bijvoorbeeld door het aanmoedigen van leden om nieuwe technologieën of methoden te gebruiken of door het faciliteren van samenwerking tussen leden.

Daarbij kun je denken aan ondersteuning voor het aanbieden van hulpmiddelen voor marketing op de digitale wereld of het faciliteren van samenwerking tussen leden. Niet onbelangrijk is de online aanwezigheid van de leden versterken, bijvoorbeeld door het aanbieden van diensten voor het verbeteren van de website of sociale mediastrategie van de leden. Een branchevereniging kan ook nuttig zijn als een platform voor leden om kennis en ervaringen te delen, nieuwe kansen te identificeren en samen te werken aan gezamenlijke projecten.

Lees ook  DigiD veel te duur voor gebruik boordcomputer taxi alternatief
(Tekst loopt door onder de foto)
Foto: Natasha Fedorova - moderne technologieën zoals online boekingen en betalingen.

technologie

Door het aanbieden van moderne technologieën zoals online boekingen en betalingen, realtime tracking, en integratie met sociale media kan de ervaring van de consument worden verbeterd en het gemak van gebruik verhoogd. Door het aanbieden van flexibele tarieven, zoals ritprijzen op basis van afstand en tijd, en het aanbieden van opties zoals het boeken van ritten vooraf, kan de consument meer keuze hebben en de dienst meer aan de eisen van de consument aanpassen.

Door het implementeren van veiligheidsmaatregelen, zoals de verificatie van de identiteit van de chauffeur, het aanbieden van een alarmknop in de voertuigen en het opnemen van camera’s in voertuigen, kan de consument zich veiliger voelen tijdens de rit. Door het aanbieden van moderne en comfortabele voertuigen, zoals elektrische voertuigen of voertuigen met extra comfort zoals WiFi, kan de ervaring van de consument worden verbeterd.

En last but not least, door het snel beantwoorden van vragen of het oplossen van problemen, kan de consument zich meer op zijn gemak voelen en meer tevreden zijn met de dienst. Een automatisch antwoord krijgen van een taxibedrijf dat door grote drukte het langer kan duren voor een antwoord komt is niet bevorderlijk voor het consumentenvertrouwen.

Gerelateerde artikelen:
Agendapakket
Print Friendly, PDF & Email