DVDP width=

Inmiddels is de ICNG officieel gekeurd en kan er nu gestart worden met een nieuwe laatste fase van het testprogramma.

Er zijn 99 ICNG-treinen in de maak voor de Nederlandse Spoorwegen. Dit zijn de nieuwste snelle intercity’s goed voor in totaal 33.000 zitplaatsen, gemaakt door de Franse treinfabrikant Alstom. De trein is speciaal aangepast voor NS, zodat deze geschikt is om te rijden op zowel de hogesnelheidslijn (HSL) als het hoofdrailnet (HRN). Voordat een trein in Nederland mag rijden moeten er allerlei toelatingstesten gedaan worden en na een uitgebreid toelatingsprogramma goedgekeurd worden door de Inspectie Leefomgeving en Transport. ICNG staat voor InterCity Nieuwe Generatie.

 

“Het is een belangrijke mijlpaal dat de trein door de inspectie is goedgekeurd. Dit zorgt ervoor dat we kunnen starten met een nieuwe fase van het testprogramma. De treinen die nu in Nederland rijden, zijn nog testtreinen. Zodra de eerste trein geleverd is en aan NS is overgedragen door de fabrikant, doorlopen ze opnieuw een testprogramma en daarna kunnen we voor het eerst proefrijden met reizigers. We verwachten voor deze zomer in de dienstregeling te kunnen rijden. ”

(Tekst loopt door onder de foto)
Publiekspresentatie ICNG Rotterdam Centraal.

Inmiddels is de ICNG officieel gekeurd en kan er nu gestart worden met een nieuwe laatste fase van het testprogramma. De ICNG trekt sneller op kan een topsnelheid halen van 200 kilometer per uur halen. Dat sneller optrekken is erg fijn met veel tussenstops. Ook heeft de trein allerlei gemakken aan boord zoals wifi, stopcontacten, usb-aansluiting en gemakkelijke stoelen. Twintig van de 99 intercity’s zijn ook geschikt voor het spoor in België, zo kan de verbinding naar Brussel worden verbeterd. De NS verwacht deze zomer met de nieuwe intercity te gaan rijden in Nederland.

Lees ook  Ook bij NS in- en uitchecken met betaalpas

“In de eerste helft van dit jaar start NS met de derde fase van het NS Proefbedrijf. Dan gaan de treinen voor het eerst proefrijden met reizigers aan boord op het traject Amsterdam – Rotterdam – Breda. Dat is belangrijk, want met reizigers in de dienstregeling kun je pas echt zien hoe de trein in de praktijk presteert en verdere aanpassingen doen. Stap voor stap gaat de nieuwe Intercity vervolgens op meer trajecten rijden. Na het traject Amsterdam – Rotterdam – Breda volgt (deels over de Hogesnelheidslijn) het traject Den Haag – Rotterdam – Eindhoven. In volgende stappen gaat de ICNG ook over de Hogesnelheidslijn van Amsterdam en Rotterdam naar Antwerpen en Brussel en uit de richting Rotterdam via Amsterdam Zuid en Zwolle naar Leeuwarden en Groningen”.

Foto midden en boven: NS Beeldbank.

Gerelateerde artikelen:
DVDP width=
Print Friendly, PDF & Email