DVDP width=

Mensen willen geen lange diensten of onregelmatige uren draaien.

Het boeken van een taxichauffeur voor oudejaarsavond kan nu al problematisch zijn. Net zoals in de horeca kampen ook taxibedrijven met personeelstekort en kunnen ze niet meer alle taxi’s laten rijden. Ondanks het vinden van een taxi toch problematisch kan zijn, zitten taxibedrijven nu ook al met het aantal bestelde ritten voor de feesten dat nog maar aan 10 tot 15 procent van de boekingen in vergelijking met de periode voor corona. Maar zowel in Vlaanderen als in Nederland heeft de sector er zelf ook voor gezorgd dat de reserveringen achter blijven op feestdagen. 

minder boekingen

Volgens Marc Vrancken van Taxi V-Cab in Zonhoven is er in Nederland een tendens om werknemers van taxibedrijven ook de kans te geven om oudjaar met familie en vrienden te vieren. Daarom rijden in sommige taxibedrijven helemaal geen taxi’s uit in de oudejaarsnacht. Pas op de ochtend van 1 januari wordt er opnieuw gereden. 

Veel bedrijven nemen geen reserveringen aan op die feestdagen en werken puur op afroep van de klant op het spitsmoment zelf. Vooraf reserveringen aannemen kost omzet aan de taxichauffeur. Hij moet ervoor zorgen dat hij op een bepaald tijdstip voor de deur van de klant staat. Teveel aanrij- en wachttijd, en dat is niet wenselijk wanneer er een groot tekort is aan taxichauffeurs.  Andere bedrijven sluiten de deuren en stellen de feestdagen ter beschikking aan hun chauffeurs die  dan de feesten met de familie kunnen doorbrengen.

Daarnaast werkt het dure leven bij consumenten ook niet echt mee en speelt ook ongetwijfeld een rol en de reserveringen die uitblijven. “De energiecrisis zorgt er ook voor dat mensen het liever rustiger aan willen doen en niet te veel geld willen uitgeven aan oudjaar, dure taxi’s en feestpartijen. Je kan ook gewoon gezellig thuisblijven”, aldus Vrancken bij de radiomakers van VRT Radio 2 Limburg.

Lees ook  Leefbaar Rotterdam wil van schandalige prijzen taxi af

"Minder vraag naar ritten. Vanzelf zitten sommige taxichauffeurs dan thuis en hebben ze nu, na jaren misschien, ook eens de kans om oudjaar met familie en vrienden te vieren. En dat is misschien een goede zaak voor hen, maar natuurlijk niet voor hun bedrijf"

(Tekst loopt door onder de foto)
foto: Pitane Blue - Marc Vrancken - Taxi V-Cab Zonhoven

Bij het Nederlandse sneleentaxi maken ze het de reiziger en de chauffeur eenvoudig om elkaar te vinden en iets voor elkaar te betekenen, ook tijdens de feestdagen. Sneleentaxi is in 2015 opgericht en in enkele jaren uitgegroeid tot een toonaangevende speler in de taximarkt. Inmiddels biedt sneleentaxi een brede oplossing voor vervoer in heel Nederland

"Bij sneleentaxi ervaren we dit totaal niet. Er komen vanuit het hele land volop boekingen voor Oud & Nieuw bij ons binnen en deze worden ook allemaal geaccepteerd door bij ons aangesloten chauffeurs. Wel zijn de tarieven iets hoger dan gebruikelijk."

kwestie van vraag en aanbod

Vroeger was het duidelijk wanneer je in een stad een taxibedrijf belde wat je betaalde voor een rit. Maar sinds de taxihervorming van 2020 zijn er geen zekerheden meer. De taxichauffeur kan nu zelf z’n prijs bepalen waardoor dezelfde rit van 96 tot 220 Euro kan kosten. Nu overheerst het gevoel dat ze misbruik maken van kwetsbare mensen die de taxi als enige uitweg zien om zich te kunnen verplaatsen tijdens de feestdagen.

"Met de taxihervorming van 2020 heeft de Vlaamse regering heeft het 'Uber-systeem' geïntroduceerd in de hele taxisector: vrije prijzen in een markt die voortdurend in beweging is."

Van Antwerpen naar Gent is exact even ver als van Gent naar Antwerpen. Toch rekent een Antwerpse taxifirma voor die rit 220 euro aan, en een Gents taxibedrijf maar 95 euro. Waarom het ene taxibedrijf meer dan dubbel zo duur als het andere, dat laat zich raden. Dat vrijemarktprincipe zorgt er wel voor dat je als klant op sommige momenten meer betaalt dan vroeger.

Lees ook  Leefbaar Rotterdam wil van schandalige prijzen taxi af

geen interesse

Het vak is ook niet meer zo aantrekkelijk voor jongeren. Veel nieuwe chauffeurs komen er niet meer bij en in Vlaanderen hebben zware eisen aan het beroep ervoor gezorgd dat velen de sector definitief hebben verlaten. Eisen zoals een erkend chauffeursdiploma taxi, een geneeskundige verklaring, een uittreksel strafregister model 596.1-27 (in Nederland een Verklaring omtrent het Gedrag), schuldenattest FOD Financiën, schuldenattest RSZ (ook als u net gestart bent en geen personeel hebt) en een bewijs taalkennis Nederlands B1.

Veel colleges van burgemeester en schepen controleren op zedelijke waarborgen, beroepsbekwaamheid en solvabiliteit. De meeste eisen worden in Nederland als normaal beschouwd maar ze weerhouden Vlaamse en vooral buitenlandse taxichauffeurs ervan om achter het stuur te stappen. Ook is een baan als taxichauffeur minder aantrekkelijk geworden. Mensen willen geen lange diensten of onregelmatige uren draaien. Allemaal een gevolg de schaarste aan personeel in alle sectoren waardoor men selectief kan omgaan met het invullen van de werkuren.

Gerelateerde artikelen:
Agendapakket
Print Friendly, PDF & Email