DVDP width=

Aan het einde van de dag wil iedereen zijn gezin kunnen onderhouden.

Loon, doorbetaling bij ziekte en verloonde tijd. Dat zijn samengevat voornaamste eisen van de bonden die opkomen voor een nieuwe CAO in de sector Zorgvervoer en taxi. Gesprekken kenmerken zich door moeizame onderhandelingen tussen de vakbonden en werkgevers waarbij FNV leden zelfs oproept om te betogen en zelfs, indien noodzakelijk, stakingen niet uitsluit.

Aan de andere zijde van de onderhandelingstafel zitten de werkgevers die via de brancheorganisatie Koninklijk Nederlands Vervoer (KNV) worden vertegenwoordigd. Tijdens de aftrap van het  Congres Contractvervoer voerde vakbond FNV actie voor de deur van Taxi Expo ’22 in Houten. De uitgelezen plaats om aandacht te vragen bij de werkgevers. De komende dagen zijn cruciaal voor de werkgevers want de NEA deadline van eind oktober is reeds in zicht.

bod afgewezen

De werkgevers bieden een loonsverhoging van 8% maar de wachtdagen en de loonkorting bij ziekte willen ze behouden. Ook willen werkgevers de oude verloonde tijd regels terug, waarbij chauffeurs niet worden betaald wanneer er geen ritten voor ze zijn. FNV geeft vandaag aan in een email aan de leden dit bod niet acceptabel te vinden en roept leden op om de petitie te ondertekenen tekenen om zodoende minimaal 2500  handtekeningen te verzamelen. Als een laatste waarschuwing naar de werkgevers bieden ze op 21 oktober de CAO petitie aan.

acties in aantocht

Wanneer de vakbond geen gehoor krijgt bij de werkgevers staan acties op de agenda want strijdbaar zijn de leden wel. Daarom organiseert FNV vanaf 10 oktober bijeenkomsten op diverse plekken in het land. De voorbereidingen worden genomen om te escaleren wanneer werkgevers niet over de brug komen.

Lees ook  DigiD veel te duur voor gebruik boordcomputer taxi alternatief

chauffeurstekort

Dat de situatie nijpend is mag duidelijk zijn en werd nog duidelijker bij de start van het nieuwe schooljaar. Een landelijk gebrek aan chauffeurs lag veelal aan de basis. Volgens vakbondsbestuurder FNV Taxi Meindert Gorter wordt het zonder CAO een wildwest verhaal en een mokerslag voor de gehele sector. Dat chauffeurs de sector verlieten is te vaak wijten aan de lage lonen en personeelstekorten geven mensen met laagbetaalde baantjes de macht om betere arbeidsvoorwaarden te eisen. Dat is precies waar het in deze CAO onderhandelingen om draait.

"Wat ze voor nog meer nodig hebben is voor alle flexibele tijd die ze werken een beloning. Daarbij kan je denken aan avond- en nachttoeslagen of toeslagen voor gebroken diensten. Zelfs de feestdag die ze binnen de CAO niet betaald krijgen willen ze wel betaald krijgen."

(Tekst loopt door onder de foto)
Meindert Gorter - vakbondsbestuurder FNV Taxi

Een groot eisenpakket dus. Dat de eisen duidelijk zijn is bekend en aangezien de NEA-index eind oktober wordt samengesteld is het van groot belang dat beide partijen akkoord bereiken over een nieuwe CAO. Wat de leden eisen is 14,- EUR per uur en daarvoor hebben ze eigenlijk 15% loonsverhoging nodig. Dat laatste zit dat er wellicht voor de werkevers niet in gezien de huidige ontwikkelingen ten aanzien van investeringen, opbouwen van uitgeputte reserves uit het verleden en de hoge kostprijzen. In de cao’s van Zorgvervoer & Taxi vind je afspraken over loon, toeslagen, werktijden, overwerk, vakantie en pensioen voor taxichauffeurs (straattaxi) en het contractvervoer.

Lees ook  Examencommissie Boa OV ondergebracht bij ExTH

NEA index

Door de NEA worden berekeningen uitgevoerd die gegevens opleveren over de kostenontwikkelingen in het lopende jaar en de verwachtingen voor het komende jaar. Hierbij wordt gekeken naar de loonkosten, brandstofkosten, filedruk en verslechtering in de bereikbaarheid. Deze index is tevens bepalend voor de prijsverhogingen bij het grootste deel van de aanbestedingen die worden uitgevoerd door taxibedrijven en regiecentrales. De definitieve resultaten van de door de NEA uitgevoerde calculaties worden jaarlijks in oktober bekend gemaakt en gepubliceerd in een overzicht.

Panteia

In opdracht van Sociaal Fonds Mobiliteit maakt Panteia een overzicht gemaakt van de laatste gemiddelde kostenontwikkelingen voor het taxivervoer. De kostenontwikkelingen per taxibedrijf kunnen dus anders uitpakken. De twee belangrijkste ontwikkelingen die meewegen zijn de stijging van de cao-lonen met en een stijging van de brandstofkosten. Sociaal Fonds Mobiliteit is opdrachtgever voor de NEA-index, de  jaarlijkse kostenontwikkelingstool voor het taxivervoer, die door Panteia wordt opgesteld.

contracten

De NEA-index wordt steeds vaker in vervoerscontracten opgenomen. Dit schept duidelijkheid voor beide partijen. Voor vervoerders sluit het een niet in te schatten en soms niet te dragen kostenontwikkelingsrisico uit. Voor opdrachtgevers is het voordeel hiervan dat ze van de vervoerders de scherpst mogelijke prijs krijgen aangeboden. In die prijs zit namelijk geen opslag verwerkt voor het kostenontwikkelingsrisico.

Gerelateerde artikelen:
Agendapakket
Print Friendly, PDF & Email