We denken allemaal graag dat we goede bestuurders zijn, maar we weten ook dat zelfs de besten onder ons fouten maken. Mensen kunnen afgeleid zijn, slaperig of in een andere toestand verkeren die het rijden beïnvloedt. En wanneer mensen niet op hun best zijn, kunnen ze hulp nodig hebben. Om de visie van Volvo van een toekomst zonder aanrijdingen te bereiken, onderzoeken ze alle redenen voor een aanrijding. Traditioneel hebben ze zich erop gericht hun auto’s beter te laten begrijpen wat er om hen heen gebeurt om de mensen in de auto te beschermen.

Maar om nieuwe wegen in te slaan voor de bescherming van mensen, moeten ze verder gaan – ze moeten het inzicht van de auto in de toestand van de bestuurder verbeteren. Daarom introduceren ze het ‘driver understanding system’ standaard in hun EX90, die 9 november 2022 wordt onthuld. Dit realtime detectiesysteem in het interieur wordt geleid door een eenvoudig concept: als een Volvo auto kan begrijpen wanneer de bestuurder zich in een staat bevindt die niet optimaal is om te rijden, kan de auto ervoor zorgen dat er actie wordt ondernomen om ongelukken te helpen voorkomen. Het systeem debuteert in de EX90 en vormt een aanvulling op een geavanceerde set buitensensoren.

“Uit ons onderzoek blijkt dat we door simpelweg te observeren waar de bestuurder naar kijkt en hoe vaak en hoe lang zijn ogen gesloten zijn, veel kunnen vertellen over de toestand van de bestuurder. Door zijn berekeningen te baseren op onze onderzoeksresultaten, stelt het detectiesysteem onze auto’s in staat vast te stellen of de rijvaardigheid van de bestuurder verminderd is, bijvoorbeeld door slaperigheid, afleiding of andere oorzaken van onoplettendheid, en extra hulp te bieden op een manier die het beste bij de situatie past”.

Emma Tivesten, Senior Technical Expert, Volvo Cars Safety Center.

Het systeem gebruikt zijn twee camera’s om vroege signalen op te vangen die aangeven dat de bestuurder niet op zijn best is, en observeert de oogbewegingen van de bestuurder. Door te meten hoeveel van de tijd de bestuurder naar de weg kijkt, rekening houdend met natuurlijk variaties, begrijpt het systeem wanneer de ogen van de bestuurder, en dus ook zijn gedachten, ergens anders op zijn gericht dan op het rijden. Kijkt de bestuurder te weinig naar de weg? Dat kan een teken zijn dat hij visueel is afgeleid, bijvoorbeeld door naar zijn telefoon te kijken. Te veel? Dat kan een teken zijn van cognitieve afleiding, wat kan betekenen dat de bestuurder zo in gedachten verzonken is dat hij niet meer registreert waar hij naar kijkt.

Het capacitieve stuurwiel van de auto speelt ook een rol. Het detecteert of de bestuurder het stuur loslaat en controleert zo de stabiliteit van stuurinput. Door gebruik te maken van onze gepatenteerde technologie voor real time detectie van oogbewegingen en stuurgedrag, zal de auto in staat zijn passende maatregelen te nemen om de bestuurder te helpen wanneer dat nodig is. De hulp kan beginnen met een eenvoudig waarschuwingssignaal dat in volume toeneemt met de ernst van de situatie. Als de bestuurder niet reageert op steeds duidelijkere waarschuwingen, kan de auto zelfs veilig langs de kant van de weg stoppen en andere weggebruikers waarschuwen met zijn alarmlichten, aldus Volvo.

“We hebben de afgelopen decennia grote vooruitgang geboekt op het gebied van outside sensing, dankzij ons toegewijde werk aan botspreventiesystemen. Binnenscanning is voor ons een van de volgende veiligheidsgrenzen. We zullen stap voor stap nieuwe functies blijven leren ontwikkelen en inzetten om de veiligheid te helpen verbeteren naarmate onze kennis toeneemt en verder ontwikkelt.”

Thomas Broberg, Acting Head of Volvo Cars Safety Centre.
Print Friendly, PDF & Email