Vanwege de verbouwing van het Binnenhof staan de tronen in 2022 op Prinsjesdag in de Koninklijke Schouwburg.

Tot laat wordt gesleuteld aan de Rijksbegroting en de Miljoenennota. Die gaan op de derde dinsdag van september in het koffertje van de Minister van Financiën en de Koninklijke Schouwburg wordt klaargemaakt voor alle gasten. Vanaf 12.45 uur zijn alle genodigden dan aanwezig in de Koninklijke Schouwburg. Vanaf 13.00 uur vertrekt de Koninklijke stoet (Paleis Noordeinde) en is er de opening van de Verenigde Vergadering van de Staten-Generaal. 

De Koninklijke stoet wordt verwacht rond 13.20 uur bij de Koninklijke Schouwburg. Vanaf het vertrek tot aan de aankomst wordt op het Malieveld iedere minuut een saluutschot afgevuurd. Daarna spreekt de Koning de Troonrede uit. Om 13.50 uur gaat de Koninklijke stoet terug naar Paleis Noordeinde en kunnen we aansluitend de balkonscène verwachten. Om 15.00 uur biedt de Minister het koffertje met de Miljoenennota en Rijksbegroting aan de Tweede Kamer aan.

glazen koets

Op Prinsjesdag zijn veel straten in de Haagse binnenstad afgesloten. De gemeente Den Haag adviseert u om met de fiets of het openbaar vervoer naar de stad te komen. Koning Willem-Alexander, Koningin Máxima en de Prinses van Oranje maken op Prinsjesdag de tocht naar de Koninklijke Schouwburg in de Glazen Koets. Om klokslag 13.00 uur vertrekt de Koninklijke Stoet van Paleis Noordeinde.

De route die de Glazen Koets rijdt, loopt via Noordeinde, Heulstraat, Kneuterdijk, Lange Voorhout en Tournooiveld naar het
Korte Voorhout. Daar stopt de koets voor de Koninklijke Schouwburg. Na het uitspreken van de Troonrede gaat de Koninklijke stoet om 13.50 uur via dezelfde route weer terug naar Paleis Noordeinde. De Koninklijke stoet bestaat uit de leden van het Koninklijk Huis, leden van de hofhouding en het Militair Huis. En daarbij politie te paard, een muziekkorps en verschillende regimenten van het leger. 

waarom derde dinsdag van september?

Vroeger viel Prinsjesdag op de 1e maandag in november. Later op de 3e maandag in oktober. Maar er bleef niet genoeg tijd over om de begrotingsplannen voor 1 januari af te handelen. Daarom werd Prinsjesdag in 1848 vervroegd naar de 3e maandag in september. In 1887 werd Prinsjesdag verplaatst naar de 3e dinsdag van september. Voor veel Kamerleden was de reistijd naar Den Haag lang. Om op tijd in de Kamer te zijn voor Prinsjesdag, moesten zij al op zondag van huis vertrekken. Vooral leden van christelijke partijen vonden dat een bezwaar.

Tussen 1815 en 1904 sprak de Koning (of de Koningin) de Troonrede uit in de vergaderzaal van de Tweede Kamer. Vanaf 1904 is gekozen voor de Ridderzaal op het Binnenhof in Den Haag. In 2020 en 2021 stonden de tronen tijdelijk in de Grote Kerk. Tijdens de Troonrede zit Koningin Máxima naast de Koning op een neventroon.

Gerelateerde artikelen:
De Koninklijke stoet bestaat uit de leden van het Koninklijk Huis, leden van de hofhouding en het Militair Huis.
AppStores
Print Friendly, PDF & Email