Het leerlingenvervoer in Rotterdam is kwetsbaar.

Steeds meer mensen krijgen last van het falende leerlingenvervoer. Natuurlijk allereerst de kinderen en de ouders, maar ook de leerkrachten hebben last van de problemen met het leerlingenvervoer. De klachtenregen werd aanleiding voor het opstarten van een online petitie om het probleem op de landelijke politieke agenda te plaatsen.

Duizenden kwetsbare kinderen komen structureel te laat of niet op school door chauffeurstekorten bij leerlingenvervoerders in Nederland. Voor de initiatiefnemers van de online petitie moet hier een einde aan komen. Er moet nu een noodgreep komen, geen schijnoplossingen meer!

feiten

Leerlingen, ouders, docenten en zorgprofessionals constateren dat tenminste 14.000 kwetsbare kinderen dagelijks te laat komen door chauffeurstekorten. Dit loopt op van 15 minuten tot meerdere uren, ook in de middag. De onzekerheid of het busje komt, of de uren ingehaald kunnen worden en de totale ontregeling van een dag levert veel problemen op bij deze kwetsbare kinderen. Zij hebben niet alleen ernstig veel stress in de ochtend, missen niet alleen lesuren, maar ze missen in de middag ook therapieën.

(De tekst gaat verder onder de foto.)
Krantenkoppen liegen er niet om de laatste weken.

Om alle problemen op te lossen in het leerlingenvervoer komt men met een duidelijk plan. Een noodgreep met daarbij inzet van het WMO-vervoer op schoolspitsuren en inhuur van extra particuliere taxi’s en bedrijven. Daarnaast vragen ze dringend aandacht voor de samenstelling van de routes en een efficiëntere indeling van de busjes.

lange termijn

Naar aanleiding van de grote problemen met de Rotterdamse vervoerder Trevvel vragen de initiatiefnemers ook maatregelen voor de langere termijn zoals een decentralisatie van het vervoer bij de aanbesteding, begeleiders terug in bus en meer vaste chauffeurs die een betere beloning krijgen. Voor de kinderen zelf staat een vast patroon op de agenda waarop ze kunnen vertrouwen en kortere reistijden.

(De tekst gaat verder onder de foto.)
Ouders en leerkrachten die naar Trevvel bellen, staan eindeloos in de wacht en daarna wordt de verbinding verbroken.

Sinds het begin van dit schooljaar is het aantal klachten dat bij de ombudsman en kinderombudsman over Trevvel binnenkomt, explosief gestegen. Te vroeg, te laat of zonder bericht niet verschijnen, daar gaan de meeste klachten over. En Trevvel is niet bereikbaar om opheldering te geven. Ouders en leerkrachten die naar Trevvel bellen, staan eindeloos in de wacht en daarna wordt de verbinding verbroken. 

De bus die te laat, te vroeg of helemaal niet komt is een landelijk probleem. Ook in Overijssel speelt dat, blijkt uit een rondgang van RTV Oost langs vervoersbedrijven. In Zwolle zien we hetzelfde beeld van een aanzienlijk deel van de leerlingen die te laat komen. Die worden vervoerd door Munckhof Taxi. Het bedrijf vervoert 20.000 leerlingen in heel Nederland, van wie 275 te laat komen. 80 tot 100 van de ‘laatkomers’ zijn afkomstig uit Zwolle. 

"Het is een enorme puzzel om een efficiënte planning te maken, waarbij we zoveel mogelijk met vaste chauffeurs en voertuigen werken en ook rekening moeten houden met de individuele wensen."

Commercieel directeur Loes Visscher van taxibedrijf Brookhuis

Loes Visscher is commercieel directeur bij het Oldenzaalse bedrijf Taxibedrijf Brookhuis. Zij laat bij de collega’s van RTV Oost weten dat het in het verleden minder ingewikkeld was. “Toen gingen leerlingen óf naar school óf naar huis. Tegenwoordig is het ingewikkelder. Kinderen moeten we naar meer verschillende plekken brengen. Voorbeelden zijn opa en oma, de buitenschoolse opvang. Of dan weer bij moeders omdat zij gescheiden is, en een week later naar vaders die in een andere plaats woont. De toegenomen complexiteit van het vervoer zorgt ervoor dat het behouden van structuur bijna onmogelijk is.”

Gerelateerde artikelen:
Agendapakket
Print Friendly, PDF & Email