Mobiliteitsschepen Koen Kennis (N-VA) wil er wel over waken dat een nieuwe buslijn daar niet ten koste gaat van een andere busroute in de stad.

De stad Antwerpen en vervoersmaatschappij De Lijn onderhandelen over toegankelijkheid bedrijventerrein Blue Gate met openbaar vervoer. Incubator BlueChem en essenscia vlaanderen zijn vragende partij. Wie met de trein komt werken moet nog een half uur stappen. Een belangrijke aanbieder voor de elektrische deelfietsen is Donkey Republic. Daarmee wordt het nog eenvoudiger om langere afstanden al fietsend af te leggen.

Het klimaatneutrale bedrijventerrein is voorbehouden voor innovatieve ondernemingen met een heldere ambitie: lineair groeien dankzij circulair werken. De site ligt vlak bij Antwerpen, pal in het economische hart van Europa. Mobiliteitsschepen Koen Kennis (N-VA) wil er wel over waken dat een nieuwe buslijn daar niet ten koste gaat van een andere busroute in de stad. “bij De Lijn is het vaak de gewoonte wanneer er een nieuwe lijn bijkomt dit ten koste gaat van een andere lijn”, aldus Kennis.

Volgens ATV, een Belgische regionale televisiezender voor de regio rond Antwerpen-stad, willen de stad Antwerpen en De Lijn bedrijventerrein Blue Gate beter toegankelijk te maken met openbaar vervoer. Daarvoor zijn er onderhandelingen gestart tussen de stad en de vervoersmaatschappij. Het stadsbestuur denkt zo meer mensen en bedrijven naar de nieuwe industriezone ten zuiden van de stad te lokken.

Blue Gate

Meer en meer Vlamingen ruilen met plezier de auto voor een alternatief. Als ondernemer kan men op Blue Gate Antwerp actief inzetten op de modal shift. Zo beantwoordt men aan de verwachtingen van zowel bestaande als nieuwe medewerkers en trekt men getalenteerde medewerkers aan dankzij de centrale ligging en de goede bereikbaarheid van de aangeboden werkplek. Medewerkers kunnen kiezen voor de fietsostrade, voor de bus, de tram, de trein of een slimme combinatie van alternatieven, het aantal wegkilometers en de CO2-uitstoot wordt in elk geval flink gereduceerd.

Blue Gate Antwerp is een van de zeven deelgebieden van de Scheldekaaien. Petroleum Zuid was ooit het hart van de Antwerpse petroleumindustrie. Vandaag zijn deze gesaneerde terreinen klaar voor een nieuw hoofdstuk. Blue Gate Antwerp is dé niet te missen groeikans voor bedrijven die vandaag al duurzaam denken en morgen volledig circulair willen werken.

(De tekst gaat verder onder de foto.)
Meer en meer Vlamingen ruilen met plezier de auto voor een alternatief.

De oude petroleumsite moet tevens een satellietlocatie voor waterstofdistributie worden. De ontwikkelaars van het nieuwe bedrijventerrein Blue Gate Antwerp gaan via marktbevraging op zoek naar bedrijven die er een duurzame energiehub willen opzetten. Er wordt onderzocht of de realisatie van een duurzame energiehub technisch en economisch haalbaar is, hoe die gerealiseerd moet worden en of daarbij een publiek-private samenwerking nodig is. Het einddoel is een satellietlocatie van de haven voor de distributie van duurzame energie, met nadruk op waterstof.

Het circulaire bedrijventerrein Blue Gate huisvest tevens BlueChem, een incubator voor start-ups en groeibedrijven in de duurzame chemie of circulaire economie. In maart opende DHL Express er ook een CityHub voor de stad Antwerpen. De Amerikaanse webwinkel Amazon bouwt er zijn eerste Belgische bezorgcentrum voor pakjes. Dat Amazon specifiek op Blue Gate neerstrijkt, is opmerkelijk. Wie een plaatsje op Blue Gate wil innemen, moet aantoonbaar inzetten op ecologie en groene energie, zowel wat de infrastructuur als de activiteiten betreft.

Gerelateerde artikelen:
Agendapakket
Print Friendly, PDF & Email