De kosten voor elektriciteit zijn enorm gestegen, zeker relatief gezien vergeleken met die van benzine en diesel. Elektrische rijders betalen door de hoge energieprijzen soms zelfs meer dan automobilisten die op benzine rijden.

Deze trend bevestigt het nut en de noodzaak om het laden van een elektrische auto slim in te plannen en zo de kosten te verlagen. Dit kan door middel van slimme tarieven (daltarief, of beter nog een dynamisch tarief), door te laden op eigen zonnepanelen en door mee te helpen met het balanceren van het net.

Uit data van Jedlix blijkt dat meer dan 70 procent van de elektrische rijders thuis zonnepanelen heeft. Door slim te laden kunnen elektrische rijders al snel hun stroomkosten met 30 procent verlagen. Hierdoor is het relatief gemakkelijk als EV-rijder om ruim onder de prijs van het rijden op benzine en diesel te blijven. Steeds meer elektrische auto’s en laadpalen zijn geschikt om slim te laden.

Print Friendly, PDF & Email