Als je een e-step bestuurt, mag je geen elektronische apparaten vasthouden.

Een elektrische step heet ook wel e-step. Is de elektrische step goedgekeurd? Dan mag je in Nederland de weg op. De meeste elektrische steps zijn niet goedgekeurd. Daar mag je niet mee rijden op de weg. Een elektrische step gaat niet harder dan 25 kilometer per uur en hoort tot de bijzondere bromfietsen. Is jouw e-step niet goedgekeurd? Dan mag je niet op de weg rijden en kan de politie een boete geven of zelfs de e-step in beslag nemen.

De regels op een rijtje. Vanaf 16 jaar mag je een e-step gebruiken en heb je geen rijbewijs nodig. Kenteken aanvragen is niet nodig en er is geen helmplicht. Wel moet je de e-step verzekeren voor wettelijke aansprakelijkheid (WA). Daarna plak je de sticker van de verzekeraar op de e-step. Met een e-step moet je op het (brom)fietspad rijden. Als er geen bromfietspad is dan moet je op de weg rijden en zo veel mogelijk rechts rijden. Op de stoep mag je nooit rijden en al zeker niet in winkels of winkelstraten waar alleen voetgangers .

trapondersteuning

Er zijn afzonderlijke regels voor elektrische steps (e-steps) met trapondersteuning. Je stept dan zelf op deze e-step en door de hulpmotor gaat je harder vooruit.  Maar niet harder dan 25 kilometer per uur. De hulpmotor heeft een vermogen van maximaal 250 Watt. Voor deze e-step gelden dezelfde regels als voor een elektrische fiets. Je hoeft bijvoorbeeld geen rijbewijs te hebben.

appen en bellen

Appen, bellen en naar muziek luisteren op een e-step met trapondersteuning is net als op e e-step verboden. Wanneer je deze e-step bestuurt, mag je geen elektronische apparaten vasthouden. Een elektronisch apparaat is bijvoorbeeld een mobiele telefoon. Handsfree bellen en muziek luisteren mag wel. Sta je stil? Dan mag je de telefoon wel vasthouden en gebruiken.

regelgeving per land

Er zijn momenteel enkele e-steps die in Nederland wél legaal de openbare weg op mogen.  Bekijk de pagina met alle e-step regels in Nederland voor meer informatie. Woon je in België? Dan gelden er andere regels. Lees hier alles over elektrische steps in België. Het eerder aangekondigde hernieuwde kader voor LEV’s (Lichte Elektrische Voertuigen) is inmiddels rond en zal naar verwachting per 1-1-2023 ingaan. In dit kader krijgt de e-step een nieuwe voertuigcategorie, met eigen verkeersregels en voertuigeisen.

Gerelateerde artikelen:
estep
E-Step
Bliepen
Print Friendly, PDF & Email