De extra reistijd kan oplopen van 30 tot 45 minuten.

Bij vooraf aangekondigde werkzaamheden kan je verwachten dat NS zorgt voor voldoende vervangbussen op de betreffende trajecten. Door leveringsproblemen is dit in steeds meer gevallen niet meer mogelijk. Vervangbussen worden door NS aanbesteed bij twee externe partijen die de logistieke zorgen overnemen. Die moeten er op hun beurt zorg voor dragen dat er voldoende afspraken zijn gemaakt met busbedrijven om voldoende capaciteit te waarborgen. Dat laatste lukt steeds minder.

Dinsdagavond 16 augustus kunnen er helaas geen treinen rijden maar er zijn ook geen vervangbussen. Het is niet voor het eerst dat NS bij werkzaamheden er niet in slaagt om voldoende bussen in te zetten. Eerder deze zomer waren er langdurige werkzaamheden bij Geldermalsen, ook toen was er een tekort aan bussen. En ook bij Hoogeveen zijn er werkzaamheden geweest, zonder voldoende bussen. Na de coronaperiode kampt de touringcarbranche met een groot tekort aan chauffeurs.

Niet direct spoedeisend ongepland werk aan het spoor waardoor treinen niet kunnen rijden is onaanvaardbaar wanneer er geen behoorlijk vervangend busvervoer is geregeld. Dat vindt de Maatschappij Voor Beter OV naar aanleiding van het bericht van ProRail dat er komende dinsdagavond geen treinverkeer van, via en naar Amersfoort en omstreken mogelijk is omdat een bepaald systeem wordt vervangen omdat het te vaak storing geeft, en de NS vervolgens meldt dat er geen vervangend busvervoer zal zijn.

In de zomermaanden zijn veel touringcarbedrijven ook aan de slag voor touroperators. Dat werk biedt ze zekerheid en de bussen worden dan ingezet op buitenlandreizen, met als gevolg onvoldoende beschikbaarheid voor NS. Steeds vaker zien we dat een tekort aan chauffeurs inzet is voor het niet nakomen van de contractuele verplichtingen tussen partijen waar de reizigers dan de dupe van worden. Naast dat er landelijk een personeelstekort heerst wat betreft chauffeurs, hebben busmaatschappijen ook niet voldoende bussen beschikbaar die voldoen aan de gestelde eisen. Het personeelstekort onder chauffeurs houdt nog wel even aan. 

vervangbussen

Maak je gebruik van vervangend vervoer met een NS-bus, dan heb je een geldig NS-vervoerbewijs nodig. Met een OV-chipkaart reis je dan net zoals met de trein. Je checkt in bij het instappen in de bus en je checkt uit bij het uitstappen van de bus. Begint of eindigt je reis met een treinrit, dan check je ook in en uit op het vertrek- en aankomststation. De frequentie waarmee de bussen rijden kan NS door het huidige personeelstekort bij de busmaatschappijen helaas niet garanderen, daarom waarschuwt NS reizigers dat het wachten langer kan duren dan normaal. De extra reistijd kan oplopen van 30 tot 45 minuten.

Maak je gebruik van vervangend vervoer met een NS-bus, dan heb je een geldig NS-vervoerbewijs nodig.

Gerelateerde artikelen:
Bliepen
Print Friendly, PDF & Email