Tot grote frustratie van Jesse die al 20 jaar vecht tegen een alcoholverslaving.

BOOS is een programma van BNNVARA, onder de vlag van NPO3, zoekt antwoord bij de maatschappelijk verantwoordelijke NS op deze vraag. Al twee jaar lang is roken en de verkoop van tabak op treinstations verboden. Volgens de programmamakers was het ‘de maatschappelijke verantwoordelijkheid van de NS’ om het verbod in te stellen, zo liet de vervoerder in 2020 nog gretig in alle kranten en journaals weten. Ondertussen is alcohol, een ander genotsmiddel, nog steeds volop te verkrijgen.

Tot grote frustratie van Jesse (38), die al 20 jaar vecht tegen een alcoholverslaving en met regelmaat zwicht als hij tijdens het forenzen op een station komt. De vraag waarom tabak wél en alcohol niet verboden is heeft hij bij de NS neergelegd, maar geholpen heeft het niet. Dus ging het team van BOOS maar eens voor hem bellen.

"Alcohol is iets waar mensen van genieten en de trein is de Bob’"

Geert Koolen - woordvoerder NS

Jesse kan geen logisch antwoord bedenken en besluit het maar eens aan de NS te vragen. Het antwoord is opvallend. Hij krijgt te horen dat de NS ‘geen invloed heeft’ op het assortiment van stationswinkels. Winkels mogen hun eigen assortiment bepalen. Maar, wacht. De NS kan dat bij tabak toch al twee jaar lang wél? 

Omdat Jesse het gevoel krijgt van het kastje naar de muur gestuurd te worden besluiten de programmamakers het maar eens namens hem te vragen. Ze komen in contact met woordvoerder Geert Koolen. ‘Alcohol is iets waar mensen van genieten en de trein is de Bob’, zegt Geert. Op de vraag of het station wel een plek moet zijn om alcohol te verkopen en te nuttigen heeft hij niet echt een antwoord.

Geert benadrukt wel dat de NS bij het maken van beleid kijkt naar maatschappelijke trends. ‘Het rookverbod is een combinatie van wet- en regelgeving én een maatschappelijke trend’, zegt de woordvoerder. ‘Over alcohol horen we niet echt geluiden dus daar denken we nu nog niet echt over na.’ Dat alcohol, na roken en medicijngebruik, de grootste verslaving van Nederland is, is schijnbaar voor de BOOS redactie niet genoeg om te voldoen aan de criteria van een maatschappelijke trend. 

Gerelateerde artikelen:
Stationshal Den Haag
Agendapakket
Print Friendly, PDF & Email