Ondanks dat de treinen nog helemaal niet vol zitten en ook nog steeds minder rijden in verband met personeelstekort liet de Nederlandse Spoorwegen vandaag weten dat de Europese aanbesteding voor nieuwe Sprinters is gestart. Deze vernieuwing is nodig om in te spelen op de verwachte reizigersgroei richting 2030. Gelukkig zitten er nu toch alweer veel meer reizigers terug in de trein, ze zitten nu op ongeveer 80 procent van het aantal reizigers van voor de coronacrisis. Omdat het jaren kan duren voordat een nieuwe trein rijdt beginnen ze nu al met de aanbesteding. Ze starten nu met de eerste fase van de aanbesteding, dit heet Request For Information (RFI). Dit houdt in het selecteren van eventuele leveranciers en het sluiten van een contract. De Nederlandse Spoorwegen heeft in de planning dat de nieuwe Sprinters in 2027 in gebruik wordt genomen.

“We zitten nu op ongeveer 80 procent van het aantal reizigers van voor de coronapandemie. Toch kijken we al naar de lange termijn: we verwachten richting 2030 een forse reizigersgroei. Aangezien het jaren kost voordat een nieuwe trein rijdt, moeten we ons nu voorbereiden op de toekomst en beginnen met de aanbesteding”.

Roel Okhuijsen, verantwoordelijk voor de aanschaf van nieuwe treinen bij NS.

Ook gaan ze kijken of de nieuwe Sprinters dienst kunnen doen als Intercity. Het gaat om een basisbestelling van tussen de 8.000 en 18.000 zitplaatsen. De nieuwe Sprinter kan snel optrekken en afremmen en is geschikt voor snelheden tot 160 kilometer per uur. Ook wordt de trein beter toegankelijker met een gelijkvloerse schuiftrede en de toiletten worden ook rolstoeltoegankelijk. Het interieur is licht en wordt voorzien van schermen met reisinformatie, stopcontacten en aansluitingen voor USB. Ook krijgen de treinen comfortabele stoelen en wifi. De Nederlandse Spoorwegen heeft al 99 nieuwe Intercity’s besteld van het type Intercity Nieuwe Generatie (ICNG), deze komen van de Franse treinfabrikant Alstom. Er rijden nu ongeveer 185 nieuwe Sprinters rond bij de Nederlandse Spoorwegen. Dit zijn de zogenaamde Sprinter Nieuwe Generatie (SNG) en komen van de Spaanse treinfabrikant CAF. De NS is continu bezig met verbeteren en vernieuwen, dit geldt niet alleen voor de treinen maar ook voor de stations.

Gerelateerde artikelen:
Print Friendly, PDF & Email