Vergaderen in de gymzaal wellicht om letterlijk te rekken en te stretchen, of te buigen.

De onderhandelingsronde in Austerlitz voor een  CAO Zorgvervoer & Taxi werd door de vakbond FNV niet op veel gejuig ontvangen. Normaal zitten ze in een vergaderzaal, maar afgelopen vrijdag zaten deelnemende partijen in de gymzaal van het dorpshuis. FNV grapt dat dit letterlijk was om voor te bereiden om te rekken en te stretchen, of te buigen, om uiteindelijk naar elkaar te bewegen.

Werkgevers hadden eerder gevraagd om opnieuw naar de voorstellen te kijken en met een versoberde versie te komen. Duidelijk mag zijn dat de bond wel voor betere arbeidsvoorwaarden wil gaan, maar ze willen ook een CAO. Daarom hebben ze op enkele onderdelen aanpassingen gedaan.

flexibiliteit

Voor FNV moet duidelijk zijn dat er echt loon bij moet en flexibiliteit beloond moet worden. Werkgevers waren not amused en dat bleven ze. Ze hebben voorgesteld om gezamenlijk (werkgevers en werknemers) een onderzoek te laten doen wat de bondsvoorstellen zouden betekenen in geld. Want volgens de werkgevers vragen zij ruim 40% meer loon. FNV heeft aangegeven dat werkgevers vooral dit onderzoek moeten laten doen, maar niet in gezamenlijkheid.FNV wil het eigen onderzoek, namelijk naar wat een leefbaar loon is voor een chauffeur.

gesteggel

Heel veel gesteggel, boze werkgevers, boze onderhandelaars en, om in de gymtermen te blijven, niet buigen, niet rekken, niet stretchen. Voorlopig heeft de vakbond op 27 van de 28 punten ter verbetering van de CAO een nee gekregen van de werkgevers. En zien geen enkele buiging of tegemoetkoming. Na lang debateren hebben de werkgevers gezegd dat ze erover na gaan denken om toch hun eigen onderzoek te gaan doen. Hier komen ze na het zomerreces op terug. 

Duidelijk is dat het nog steeds geen zomer is en zij met elkaar door moeten gaan voor betere arbeidsvoorwaarden!

Gerelateerde artikelen:
AppStores
Print Friendly, PDF & Email