Minister Lydia Peeters gaat er van uit dat er een verhoging van de pakkans komt.

In de Commissie voor Mobiliteit en Openbare Werken van het Vlaams Parlement beantwoordde Minister Lydia Peeters vragen over de realtime registratie van de ritgegevens die in het Taxidecreet is opgenomen voor bedrijven onder vergunning IBP.  Slechts  50 procent van de bedrijven onder vergunning IBP is  volledig in orde met Chiron. In maart werd een nieuwe startersgids online geplaatst en deze zomer  zal door MOW een nieuwe communicatieronde naar de exploitanten uitgestuurd worden.

handhaving

Ondertussen heeft de politie nu  rechtstreeks toegang tot de Chiron-databank. Na de zomer, zodra alle gegevens aanklikbaar worden, zullen de persoonsgegevens van de chauffeur en eventueel van de exploitant zichtbaar worden voor de politie. Wat de handhaving betreft toont de minister begrip omdat de taxisector heel veel moeilijkheden heeft en veel te kampen heeft gehad met de coronapandemie.

Minister Lydia Peeters gaat er van uit dat er een verhoging van de pakkans komt  doordat zowel de lokale besturen als de politiezones er nu veel meer alert voor zijn.  

"Dat zal er ook voor zorgen dat steeds meer mensen zich effectief zullen aansluiten op Chiron".

Minister Lydia Peeters
(De tekst gaat verder onder de foto.)

Nu kan het allemaal veel vlotter, en kan de politie rechtstreeks toegang krijgen tot die databank.

Volgens Peeters zien dat het aantal vergunningen stijgt en dat de verhouding van het aantal aangesloten bedrijven nog meer stijgt. Bij de recente vergunningen is er ook een veel hogere aansluitingsgraad en dat heeft te maken met een groter aantal gemeenten dat Chiron kent en toeziet op de aanwezigheid van apparatuur of software in elk voertuig bij de vergunningsaanvraag. Ook de leveranciers van apparatuur en software zijn ondertussen ook voldoende vertrouwd met de werkwijze.

Dat de aansluitingen nu wel dringend worden is tevens te wijten aan het feit dat een groter aantal politiezones gebruik maakt van de toegang tot Chiron. Dat maakt dat de pakkans met boetes en het tijdelijk inhouden van de vergunning groter is, en dat zet mensen ertoe aan om sneller over te gaan tot aansluiting.

Eerder was veel kritiek op de aanslepende achterstand, en dan vooral de informatie daarrond. Er werden vanuit de sector rond de complexiteit van het aansluitingsproces en de al te technische handleiding vragen gesteld. Daar is dan ook volop aan gewerkt. Dit voorjaar werd een aangepaste startersgids online gezet. Die is door iedereen consulteerbaar.

Lydia Peeters

Lydia Peeters is Vlaams minister van Mobiliteit en Openbare Werken. Haar slogan – Passie & Ambitie – zijn geen loze woorden maar een ingesteldheid waarmee ze Open Vld vertegenwoordigt in de Vlaamse regering. 

Lydia (°1969) is geboren en getogen in Lanklaar, Dilsen – Stokkem. Ze erfde de politieke microbe van haar vader, die tussen 1982 en 1994 schepen was in Dilsen-Stokkem en gedurende korte tijd ook burgemeester. Hierdoor werd ze al vlug actief bij de liberale jongerenafdeling in Dilsen-Stokkem.

Gerelateerde artikelen:
Print Friendly, PDF & Email