Uber zong deze week weer hetzelfde lied.

Uber moet zijn taxichauffeurs in dienst nemen, dat heeft de rechter bepaald. Een overwinning dus voor vakbond FNV. Marike Stellinga, econoom en politiek verslaggever, heeft in haar column in NRC aandacht voor deze uitspraak. Uber heeft vrij snel na het vonnis aangekondigd in hoger beroep te gaan. Het bedrijf doet dat in het belang van de chauffeurs als we Maurits Schönfeld, general manager Noord-Europa, mogen geloven.

Daar denkt Stellinga anders over. “Je zou zeggen: vonnis gewezen, zaak opgelost. Maar helaas.” De overheid handhaaft de wet nu niet of nauwelijks. Het kabinet moet snel de regels gaan handhaven om onterecht inhuren van zzp’ers bij zogeheten platformbedrijven te voorkomen. Ook dat concludeerde de Sociaal-Economische Raad (SER). In NRC schrijft Marike dat het tenenkrommend is, om niet te zeggen een schande. Want slimme trucs om wel de lusten van personeel te hebben, maar niet de lasten zijn op diverse manieren schadelijk. 

werkgever

Platformbedrijven maken veel gebruik van zelfstandig ondernemers. De rechtbank prikte het verweer van Uber voortvarend lek: het bedrijf bemiddelt niet louter tussen mensen die een taxi zoeken en chauffeurs, Uber is werkgever. De rechter bepaalde in dat vonnis dat de chauffeurs werknemers zijn. Uber moet ze dus in dienst nemen en zich houden aan de taxi-cao. 

Het bedrijf laat weten dat het helemaal niet kan omdat die cao onuitvoerbaar is voor een platformbedrijf als dat van Uber. De vakbond FNV eist dat Uber de taxi Cao naleeft en de werknemers nabetaalt conform deze cao. Uber werkt volgens de vakbond al jarenlang met een schijnconstructie, waarbij het taxichauffeurs voor zich laat werken als zelfstandigen terwijl zij in werkelijkheid werknemers zijn.

Gerelateerde artikelen:
FNV strijdt met Uber over de vraag of taxichauffeurs zzp’ers of werknemers zijn van de platformdienst.
Print Friendly, PDF & Email