Boeren zijn het niet eens met de nieuwe stikstofplannen van het kabinet.

Weggebruikers moeten woensdag rekening houden met een zeer zware ochtend- en avondspits vanwege de aangekondigde manifestaties van boeren. Je kon ze al vroeg in de ochtend horen rondom bij knooppunt Ekkersweijer te Eindhoven. Honderden boeren trokken met hun tractoren vanuit Brabant naar de landelijke actiedag in Stroe op de Veluwe. De politie had eerder aangekondigd op te treden tegen trekkers op de snelweg, maar boeren laten zich niet tegen houden en werden zelfs door de politie begeleid op de A2. 

De Limburgse boeren vertrokken vanuit Nederweert richting Eindhoven. Het zou gaan om ruim 70 tractoren en vrachtwagens. Die stoet zorgde rond 6.30 voor de eerste file bij knooppunt Ekkersweijer. Misschien wel het grootste protest van agrariërs ooit in ons land. Duizenden boeren in Stroe in de gemeente Barneveld. Op sommige plekken rijden de boeren over de snelwegen, ondanks dat de organisatie van het protest vooraf heeft opgeroepen juist niet over de rijkswegen te komen. 

burgeroorlog

Het ministerie van Landbouw rekent op een ontwrichtend verzet van de boeren in Stroe. Dat schrijft het NRC. De verwachting is dat boeren overheidsgebouwen zullen bezetten, distributie van supermarkten gaan platleggen en zelfs bestuurders vergaand zullen bedreigen. Fractievoorzitter van de ChristenUnie Gert-Jan Segers sprak zich gisteren bij WNL Haagse Lobby. Om te zorgen voor een veilige doorstroming sloot Rijkswaterstaat de weg, inclusief de verbindingswegen, naar Den Haag (A12) af bij knooppunt Prins Clausplein. Het verkeer kon omrijden vanaf afrit Leidschendam (A4) via de N14.

“Het heeft alles in zich om totaal te ontsporen in een enorme polarisatie. Tussen stad en platteland, tussen de ene helft van Nederland en de andere helft. We gaan nu schaarste verdelen. In stikstofruimte, in gezonde lucht, in goede bodem. Dat kan, misschien nog net op een beschaafde manier, een vorm van een burgeroorlog worden.”

Fractievoorzitter van de ChristenUnie Gert-Jan Segers

Omdat Rijkswaterstaat rekening houdt met een zeer zware ochtend- en avondspits, worden mensen die woensdag thuis kunnen werken, aangeraden dit te doen.  Ook de ANWB riep reizigers die in de buurt van het protest moeten zijn op om indien mogelijk hun reis uit te stellen. 

Gerelateerde artikelen:
Als ludieke reactie op de doelenbrief van minister Christianne van der Wal hebben de jonge boeren en tuinders van Nederland Makelaardij Van der Wal opgericht.
Print Friendly, PDF & Email