Omdat de acties vooraf zijn aangekondigd, is hier geen sprake van onvoorziene omstandigheden.

Alle passagiersvluchten die vandaag zouden vertrekken vanaf Brussels Airport zijn geschrapt. De drie vakbonden ACV, ACLVB en ABVV houden een nationale actiedag. Dat betekent voor Brussel een grote vakbondsmanifestatie omdat de bonden manifesteren voor meer koopkracht en tegen de strenge loonnormwet. De Lijn en de MIVB lieten al weten dat hun dienstverlening verstoord zal zijn. Ine Pieters, woordvoerster van De Lijn, laat weten dat 60 procent van de bussen van De Lijn zal rijden en bij de trams gaat het om 40 procent.

veiligheidsdiensten

De luchthaven vraagt reizigers om niet naar Brussels Airport te komen. Luchthaven Zaventem zal het meeste hinder ondervinden. Zo wordt op Brussels Airport gestaakt door G4S, dat instaat voor de veiligheidsdiensten. Ook de luchthaven van Charleroi verwacht mogelijke verstoringen en roept reizigers op minstens drie uur voor vertrek aanwezig te zijn. Wie vliegt met Brussels Airlines, kan ook in de komende dagen problemen verwachten, want op 23, 24 en 25 juni leggen de piloten van de luchtvaartmaatschappij en het cabinepersoneel dan het werk neer. Ook bij Ryanair wordt volgende week gestaakt, en dat in verschillende landen waar de lagekostenmaatschappij actief is.

overlast

Wie niet tijdig op het werk kan komen door de actiedag, kan in overleg met de werkgever telewerken of een dag verlof aanvragen. Omdat de acties vooraf zijn aangekondigd, is hier geen sprake van onvoorziene omstandigheden. Reisorgansiatie TUI verplaatst tweederde van de Brusselse vluchten naar Oostende, Luik en Antwerpen. ‘We kunnen de veiligheid van de reizigers niet garanderen’, zei woordvoerster Nathalie Pierard zondag tegen de Belgische tv-zender VRT. ‘We hebben laat deze namiddag de informatie ­gekregen dat er morgen nog minder veiligheidspersoneel aanwezig zal zijn dan verwacht. Daardoor kunnen de wachttijden oplopen tot meer dan acht uur en misschien zelfs twintig uur bedragen. Dat is een onmogelijke situatie en dus werd de beslissing genomen om alle vertrekkende passagiersvluchten te annuleren.’

Gerelateerde artikelen:
Wie een vlucht geannuleerd ziet door de staking, is normaal gezien gecontacteerd door de betrokken luchtvaartmaatschappij.
Print Friendly, PDF & Email