DVDP width=

Uit cijfers van de jaarlijkse GfK E-bike Monitor 2021 blijkt dat het meest gebruik wordt gemaakt van offline bronnen voorafgaand aan de aankoop van een e-bike. De fysieke winkel speelt hierin een belangrijke rol. Bij de aanschaf van een e-bike oriënteert de consument zich uitgebreid. Er worden veel verschillende soorten informatiebronnen geraadpleegd voordat men een definitieve keuze maakt. De fysieke winkel is de meest geraadpleegde informatiebron. Opvallend genoeg gevolgd door het inwinnen van informatie bij vrienden, familie of bekenden. Ruim 35% maakt hier gebruik van, direct gevolgd door het internet.

Proefrit E-bike

Een proefrit is belangrijk bij de aanschaf van een e-bike. Bijna 80% van de kopers die een fysieke winkel bezoeken, maakt een proefrit. Dit verklaart ook het belang van de fysieke winkel.

Informatiebronnen meer gevarieerd dan in Nederland

Waar in Nederland de fysieke winkel ruim op nummer 1 staat in het oriëntatieproces, zien we in België en vooral in Duitsland dat een gevarieerder palet aan informatiebronnen wordt gebruikt. In deze landen is de fysieke winkel ook een belangrijk informatiepunt, maar minder belangrijk dan in Nederland. In Duitsland zijn vrienden, familie of bekenden zelfs een belangrijkere informatiebron, dan de fietsenwinkel. In alle drie de landen wordt de fysieke winkel vooral bezocht om een proefrit te maken. In Nederland en Duitsland maakt ongeveer 90% van de kopers een proefrit in een fysieke winkel.

Voor fabrikanten en retailers blijft de fysieke winkel dus een belangrijk kanaal in de customer journey. Opmerkelijk zijn de duidelijke verschillen in de leeftijdsgroepen van kopers en de customer journey ten opzichte van de Nederlandse markt. Hoe deze doelgroepen verschillen en wat de customer journey is bij de aanschaf van een e-bike wordt uitgebreid toegelicht in dit jaarlijkse e-bike consumentenonderzoek.

Gerelateerde artikelen:
e-bike
Print Friendly, PDF & Email