We zien vaak dat reizigers even stoppen om wat te spelen.

Niet in een uitverkocht concertgebouw, maar op Centraal Station. Het is de charme van de stationspiano. Iedereen kan erachter plaatsnemen, of je nu pas net noten kunt lezen of al jaren als pianovirtuoos door het leven gaat. Sinds kort worden reizigers in het Centraal station regelmatig getrakteerd op pianomuziek. De piano’s van de NMBS kan je terugvinden over 12 verschillende stations verspreid in België. Alles heeft te maken met de wedstrijd van de NMBS: piano in het station. Spelers kunnen zelf een piano winnen wanneer hun muzikaal optreden viraal gaat. 

Zo wordt het wachten inderdaad leuk!

Ook in Nederland is het plaatsen van piano’s in het station al sinds 2014 een feit. NS plaatste met diverse partners piano’s. Uitgangspunt was sfeer toevoegen aan stations die geruime tijd in verbouwing waren. De piano’s zijn een groot succes, het verbindt. De piano’s zijn ondertussen niet meer weg te denken van het station. Ze worden intensief gebruikt om op te spelen of als ontmoetingsplek.

(Tekst gaat verder onder de foto.)

"De stationspiano heeft een mooie plek op station Amersfoort Centraal. Al een tijdje stond er een ‘leenpiano’ van station Almere, omdat dat station in verbouwing is. Het bleek een succes. We zien vaak dat reizigers even stoppen om wat te spelen, of om naar iemand te luisteren die aan het spelen is.”

stationsmanager Niels Kronenburg

Toen de NS de eerste piano’s in Amsterdam en Breda plaatsten, stonden de stations voor een grote verbouwing. Uit onderzoek bleek dat reizigers het station tijdens deze periode als minder sfeervol ervaarden. Om de hinder van de werkzaamheden tegen te gaan werd er daarom inspiratie opgedaan in Lille, Parijs en Londen, waar de ‘public pianos’ al langer een succes zijn. 

Wedstrijd

De pianowedstrijd in de NMBS stations kende door de covid-maatregelen een kleine pauze. Maar, zoals elke artiest wel weet: The show must go on! Onder dit motto reizen we vanaf 15 oktober 2021 tot en met 28 december 2022 verder met onze piano doorheen 12 Belgische stations. Komt jouw inner Mozart, Angèle of Stromae al naar boven en heb je altijd al gedroomd van een eigen piano? Laat je dan volledig gaan op de piano in een van de stations. 

Gerelateerde artikelen:
Print Friendly, PDF & Email