Met het lokale bestuur of OCMW spreken ze af hoe de fietsen bij de vluchtelingen ter beschikking worden gesteld.

Met de actie #fietsvrij herstellen en schenken Fietspunten en Fietsbiebs in Vlaanderen in samenwerking met de lokale besturen fietsen aan vluchtelingen en andere kwetsbare gezinnen die geen toegang hebben tot een betaalbaar vervoersmiddel. De medewerkers van de Fietspunten en Fietsbiebs screenen jouw fietsen is jouw fiets nog in goede staat, dan zetten ze die volledig op punt of herstellen indien nodig

Wanneer jouw fiets niet meer is te herstellen, dan demonteren zij de fiets en hergebruiken de onderdelen. Samen met het lokale bestuur of OCMW spreken ze af hoe de fietsen bij de vluchtelingen ter beschikking worden gesteld. Het is niet mogelijk om de fiets enkel aan vluchtelingen uit Oekraïne te schenken. Jouw oude fiets helpt altijd iemand, want de Fietspunten en Fietsbiebs verbinden er zich aan om de fietsen daarna blijvend beschikbaar te stellen aan andere kwetsbare gezinnen en kinderen.

De overzichtspagina van Fietsberaad bundelt alle nuttige info voor lokale besturen over de campagne #fietsvrij. Zo vind je er meer info over de werking van Fietspunten en fietsscholen, interessante artikels over het stimuleren van het gebruik van de fiets bij vluchtelingen en een voorbeeldcase voor samenwerken van Stad Leuven en Fietspunt Velo.

over welke fietsen gaat het?

De vluchtelingen zijn vooral vrouwen en kinderen, ze hebben dus dames- en kinderfietsen nodig. Ze hebben een stock aan tweedehands damesfietsen die we normaal aan studenten verhuren. Daar kunnen ze uit putten. Kinderfietsen zijn een groter probleem. Roep jij ook de inwoners  van jouw gemeente/stad mee op om een oude fiets een nieuw leven te schenken? Op fietsvrij.be lees je alles over deze actie en ontdek je wat er met de fietsen gebeurt en waar je terecht kan.

Lees ook: OV-fiets NS is weer in beeld bij reiziger

Fietspunt Lokeren Voor Fietsberaad Vlaanderen VVSG - foto Stefan Dewickere
Print Friendly, PDF & Email