Bijna iedereen kent de blauw gele OV-fiets wel, de vrijheid om verder te reizen met de fiets nadat je bijvoorbeeld gebruik hebt gemaakt van de bus of trein. Om een OV-fiets te kunnen huren, heb je een persoonlijke OV-chipkaart nodig. Hierop zet je het gratis OV-fietsabonnement. Heb je een NS Flex abonnement, dan kan je direct gebruik maken van de OV-fiets. Je kunt in de NS-app checken hoeveel fietsen er bij je in de buurt of op het station beschikbaar zijn en gemakkelijk van deur tot deur reizen. Er zijn ook verschillende nieuwe functionaliteiten voor de OV-fiets aan de NS-app toegevoegd, hierdoor wordt het huren van een OV-fiets nog makkelijker. Het blijkt dat bijna veertig procent van de treinreizigers op de fiets naar het station komt.

Er zijn op dit moment ongeveer 21.700 OV-fietsen in Nederland. Je huurt zo’n fiets op bijna 300 huurlocaties door heel Nederland, op veel stations, bij bus- of metrohaltes en bij P+R terreinen. Lang is er niet veel gebruik gemaakt van de OV-fiets, dit kwam door de coronacrisis. Sinds april is de OV-fiets weer terug in beeld bij reizigers en wordt er weer steeds meer gebruik gemaakt van dit vervoersmiddel. NS meldt dat in het eerste kwartaal van dit jaar er al negentig procent van de OV-fietsritten terug waren op het niveau van dezelfde periode in 2019. Vorige maand was het niveau van de OV-fietsritten zelfs bijna tien procent hoger dan diezelfde maand in 2019.

“De piek in de maand april doet ons goed. We zien dat vooral in het weekend de OV-fietsen extra in trek zijn en dat reizigers de OV-fietsen dan met name voor sociale of recreatieve activiteiten gebruiken, denk aan een familiebezoek of een dagje uit. Alsmaar meer reizigers gebruiken de OV-fiets in hun reis van deur tot deur".

Marise Bezema verantwoordelijk voor OV-fiets bij NS.
frame OV-fiets
Print Friendly, PDF & Email