horeca- en evenementensector overbevraagd en onderbemand.

De Stad Gent heeft op vrijdag 6 mei 2022 een online veiling georganiseerd voor 30 eetstanden in de Gentse Feesten-zone. 34 kandidaat-kopers schreven zich in. 27 standen werden succesvol geveild, goed voor een totale opbrengst van 176.200 euro.

Ook de twee duurzame clusters werden toegewezen. maar liefst 27 van de 30 standen werden succesvol geveild, goed voor een totale opbrengst van 176.200 euro. Dat ligt in lijn met de verwachte inkomsten. De beide afvalarme clusters, Belfort-Beverhoutplein-Vlasmarkt-Sint-Jacobs en Kouter, werden verkocht, en zullen pionieren binnen de Gentse Feesten met herbruikbaar servies en een terugnamesysteem.

Na twee moeilijke coronajaren is de horeca- en evenementensector overbevraagd en onderbemand. Om zoveel mogelijk ondernemers de kans te geven door te starten, kon iedere bieder ook maximaal één locatie of cluster verwerven. De opbrengst van de veiling draagt bij tot de organisatie en de kwaliteit van de Gentse Feesten. De veiling stond onder toezicht van een gerechtsdeurwaarder.

We zijn ambitieus geweest, met een groter vegetarisch aanbod en met herbruikbaar servies. Ik ben fier dat dit geloond heeft. De Gentse Feesten zullen op vlak van duurzaamheid pionieren in Europa. En nu: feesten!"

Bram Van Braeckevelt, schepen van Feesten
(Tekst gaat verder onder de foto.)
ambitieus met een groter vegetarisch aanbod en met herbruikbaar servies

Alle standen werden aangeboden voor één jaar, de editie Gentse Feesten 2022. Zo kan de inrichting en organisatie van de clusters met herbruikbaar servies en terugnamesysteem goed geëvalueerd worden. Het stadsbestuur verlaagde de instelprijs van de clusters als tegemoetkoming voor de extra inspanningen voor het inrichten van inwisselpunten voor het herbruikbaar cateringmateriaal.

Gentse Feesten

Al sinds mensenheugenis was Gent een echte feeststad. Als hoofdstad van het graafschap Vlaanderen en zetel van het bisdom kende Gent een rijke traditie van officiële feesten zoals vorstelijke inhuldigingen en kerkelijke feesten zoals processies of bisschoppelijke vieringen.

Midden 19de eeuw was Gent ook een bloeiende haven- en industriestad. De bijhorende stand van handelaars en ondernemers uit de hogere burgerij waren verenigd in verschillende verenigingen. Ook zij hadden hun eigen feesten. Één van die verenigingen was de Union, een “sociéte bourgeoise” met zetel op de Kouter.

Zij lanceerden het idee om een “algemene kermis” of centraal georganiseerde “Gemeentefeesten” te organiseren. Deze moesten bijdragen aan de uitstraling van de stad. Handig meegenomen was dat algemene feesten de bestaande parochiekermis en wijkfeesten kon vervangen. Deze genoten, in de ogen van de Union, te weinig uitstraling en dreven de werklieden uit de fabrieken in de richting van de cafés.

Er waren in hun ogen ook gewoon te veel kermissen en wijkfeesten. Gemiddeld genomen waren er van juli tot oktober 2 wijkkermissen per maand en nog een pak parochiefeesten. Dit betekende dat een deel van het werkvolk bijna 8 weken lang wel ergens aan het feesten was.

Gerelateerde artikelen:
Print Friendly, PDF & Email