Wegverkeer veroorzaakt ongeveer een vijfde van de uitstoot van broeikasgassen in Nederland. Een elektrische auto stoot geen broeikasgassen en stikstofdioxide uit. Om die reden stimuleert de overheid rijden met elektrisch voertuigen. We zien steeds meer elektrische en plug-in hybride voertuigen rondrijden. In het Klimaatakkoord staat dat Nederland in 2030 49% minder CO2 moet uitstoten. In 2050 is dat 95%. Schoon vervoer helpt die doelen te bereiken. Alle nieuwe personenauto’s die in 2030 op de markt komen, moeten bijvoorbeeld 100% elektrisch zijn. Deze auto’s rijden dan op elektriciteit uit een batterij, waterstof-brandstofcel of zonnepanelen.

We gaan tegen die tijd richting 1,9 miljoen elektrische personenvoertuigen. Daarnaast wordt er ook nog een sterke groei verwacht in elektrische bussen, bestelauto’s, vrachtwagens, binnenvaartschepen, light electric vehicles (LEVs) en overig elektrisch transport/vervoer. Met de komst van steeds meer elektrische voertuigen zullen er ook steeds meer laadpunten moeten komen. Met 1,9 miljoen elektrische voertuigen heb je 1,7 miljoen laadpunten nodig. We horen nu vaak van elektrische rijders de ergernis over zogenaamde laadpaalklevers. Je hebt er vast wel eens van gehoord, mensen die hun elektrische auto aan de laadpaal laten hangen terwijl de accu is volgeladen en deze plek dus onnodig bezet houden.

Dit soort dingen zorgen voor een hoop stress bij elektrische rijders. Onlangs heeft het gerechtshof Arnhem-Leeuwarden een man een boete van 95 euro gegeven voor het onnodig bezet houden van een laadpaal terwijl zijn auto opgeladen was. Om je aan de laadetiquette te houden kun je tegenwoordig een laadschijf aanvragen, bij de ANWB kun je hem gratis ophalen. Op de laadschijf kun je aangeven hoe lang je elektrische auto nog aan de openbare laadpaal hangt en weet een andere elektrische rijder wanneer de publieke laadpaal weer beschikbaar is. Hierdoor kan er optimaal gebruik worden gemaakt van openbare laadpalen. Misschien is de oplossing van dit probleem per minuut betalen in plaats van per KWh, in Oostenrijk hanteren ze dit al langer.

Lees ook: Geluidsoverlast motoren ergernis voor bewoners

Print Friendly, PDF & Email