De banken zijn de laatste jaren miljarden meer gaan uitgeven aan fraudebestrijding

Het is een kwestie die al jaren speelt bij banken. Zij geven miljarden uit aan klant- en transactieonderzoek. Afgelopen week liet de ABN-AMRO bij zakelijke klanten een brief in de bus vallen over de kosten die ze in rekening brengen voor klantonderzoek. ABN Amro neemt met het beprijzen van witwasrisico’s een gedurfde stap die door andere banken met veel interesse wordt gevolgd. Sommige banken laten bedrijven uit risicovolle sectoren simpelweg geen rekening meer openen.

laaghangend fruit

De banken zijn de laatste jaren miljarden meer gaan uitgeven aan fraudebestrijding, die verplicht is door de Wet ter voorkoming van witwassen en financieren van terrorisme (Wwft). Banken zijn zoekende naar hoe ze moeten omgaan met sectoren die veel onderzoek vergen en daardoor duur zijn. Toch is het lijstje van mogelijke sectoren niet moeilijk te maken. Denk daarbij aan sectoren waar veel cash in omgaat zoals de seksindustrie, beleggingen in cryptomunten, straattaxi of autohandel. De fraudebestrijdingsafdelingen vormen een groeiende kostenpost.

"Meer dan de helft van de taxichauffeurs in Amsterdam was afgelopen drie jaar tenminste één keer verdachte of ‘betrokken bij’ een strafzaak."

rapport van Bureau Beke

‘Het is code rood voor de Amsterdamse taxibranche’, concludeerde Bureau Beke, onderzoeksbureau op het gebeid van Veiligheidsvraagstukken en criminaliteit na een uitgebreid onderzoek eerder. Het is ook een kwetsbare en voor criminelen toegankelijke branche, zo laat onderhavig onderzoek naar malafide activiteiten en (ondermijnende) criminaliteit in deze branche zien. Problemen als witwassen zijn, volgens  Centrum voor Criminaliteitspreventie en Veiligheid (CCV), niet branche specifiek. Het toepassen van de Wet BIBOB voor de taxibranche ligt niet bij de gemeente. Immers, de Rijksoverheid is verantwoordelijk voor de vergunningverlening. Wanneer de gemeente informatie krijgt over problemen in de taxibranche, kan direct of indirect via BIBOB contact worden opgenomen met de Inspectie Verkeer en Waterstaat.

(Tekst gaat verder onder de foto.)
De bankensector kende de afgelopen jaren grote witwasschandalen.

Steeds meer bankmedewerkers zijn dagelijks op zoek naar mogelijk verdachte financiële transacties. ABN AMRO wil financieel-economische criminaliteit zoals fraude, witwassen en de financiering van terrorisme voorkomen. Het is een belangrijke maatschappelijke taak. Ook moet dit volgens de wet. Als bank kunnen en willen ze bijdragen aan een veiligere samenleving. Dit geldt voor alle klanten met een zakelijke betaalrekening bij ABN AMRO. De omvang van het klantonderzoek hangt samen met de ondernemingsvorm maar kan variëren tussen de 3,-  EUR tot 20,- EUR per maand.

kwetsbare branches 

De aanpak van misbruik van ondernemingen is één van aandachtsgebieden van het RIEC Amsterdam Amstelland. Bedrijven kunnen een (cruciale) rol spelen bij ondermijnende vormen van criminaliteit zoals de cocaïnehandel. Door integraal samen te werken halen we meer informatie op en kunnen we beter ingrijpen in branches die kwetsbaar zijn om misbruikt te worden voor drugshandel en witwassen. Signalen van ondermijning kunnen door partners worden ingebracht bij het RIEC-verband.

De taxibranche is een kwetsbare branche, die vatbaar is voor criminaliteit en interessant voor criminelen. De aanpak van de taxibranche blijft op dit moment achter bij de ernst en complexiteit van de problematiek. Dit concluderen de onderzoekers in het rapport Taxi! Malafide activiteiten en (ondermijnende) criminaliteit in de Amsterdamse taxibranche. Amsterdam is dé taxistad van Nederland. 

Gerelateerde artikelen:
Print Friendly, PDF & Email