Fietsen, veel Nederlanders doen dit dagelijks naar bijvoorbeeld het werk of gewoon om lekker te bewegen. We zien veel elektrische fietsen in het verkeer en daarmee kunnen we makkelijker grote afstanden overbruggen. Door de hoge brandstofprijzen pakken ook steeds meer mensen de fiets in plaats van de auto. Het wordt steeds drukker op de fietspaden en we moeten dus steeds beter opletten. Fietsers met verschillende snelheden crossen door en langs elkaar, dit in combinatie met drukte op het fietspad is vragen om ongelukken. Het aantal verkeersslachtoffers met ernstige verwondingen is van 2012 tot en met 2021 flink gestegen.

Een stijging van 18 procent in tien jaar tijd. Dit blijkt uit een onderzoek van VeiligheidNL, kenniscentrum voor letselpreventie. Binnen de groep fietsers vallen de meeste slachtoffers in de leeftijd van 55 jaar en ouder (44%) en van 12 tot en met 24 jaar (19%). Ook blijkt dat slachtoffers op een elektrische fiets een verhoogd risico lopen op letsel waarvoor een Spoedeisende Hulp behandeling nodig is. Vorig jaar waren er ongeveer 11.000 fietsslachtoffers met hersenletsel waarvan de helft 55 jaar of ouder was. Het is dus heel erg belangrijk om een fietshelm te gebruiken. Een fietshelm vermindert de kans op hersenletsel met drie procent.

“Elektrische fietsen worden steeds normaler in het verkeer, voor jong en oud. Verdiepend onderzoek zal moeten uitwijzen hoeveel groter dat verhoogd risico is en moeten duiden welke oorzaken hier ten grondslag aan liggen.”

Martijntje Bakker, directeur/bestuurder VeiligheidNL.

Ook ons gedrag kan voor minder ongelukken zorgen. Fiets niet tegen het verkeer in. Fiets MONO. Als je als snelle rijder mensen wilt inhalen op het fietspad, laat dan weten dat je eraan komt door even te bellen. Op drukke fietspaden kun je beter achter elkaar rijden dan langs elkaar. Steek je hand uit om je richting aan te geven. Zorg dat je fietsverlichting aan staat als het schemerig of donker is. Ga niet stilstaan op het fietspad maar probeer dat in de berm te doen. Probeer je snelheid aan te passen aan de rest als het druk is op het fietspad. Parkeer je fiets netjes zodat deze niet op de weg of het fietspad ligt mocht deze omvallen. Als we allemaal rekening houden met elkaar zullen er waarschijnlijk heel wat minder ongelukken gebeuren. 

Lees ook: Forens vindt elektrische fiets goed idee

Print Friendly, PDF & Email