Autodelen biedt veel voordelen, je bespaart kosten op onderhoud, aanschaf en reparaties. Ook bestrijdt je drukte op parkeerplaatsen door heel Nederland en draag je bij aan een schoner milieu. Misschien heb je wel ooit iets gehoord over de autodeelwedstrijd ‘Auto van de Straat’? De autodeelwedstrijd ‘Auto van de Straat’ is een initiatief van Natuur & Milieu in opdracht van de provincie Noord-Holland om autodelen te stimuleren en elektrisch rijden te ervaren. Veel gezinnen hebben tegenwoordig 1 of 2 auto’s, veel van deze auto’s worden niet dagelijks gebruikt en staan het grootste deel van de dag stil. Met de autodeelwedstrijd krijgen drie straten de kans om 6 maanden lang te ervaren hoe het is om met de buurt een elektrische auto te delen.

“Waarom zou je zelf een auto hebben als je deze 95% van de tijd niet gebruikt? En waarom gebruiken we openbare ruimte voor parkeerplaatsen, terwijl we er ook speelplekken, groen of een terras van kunnen maken? Door een auto te delen én elektrisch te rijden help je klimaatverandering tegen te gaan en je draagt bij aan de leefbaarheid en duurzaamheid van jouw buurt.”

Dorien Ackerman, directeur campagnes van Natuur & Milieu.

Dit keer zijn bewoners van de Klipper in De Rijp, de Boterbloem in Purmerend en de Indischestraat in Haarlem geselecteerd uit 31 geïnteresseerden om mee te doen aan de autodeelwedstijd. Er worden na de zomer 2 vijf persoons auto’s met een flinke actieradius en een app beschikbaar gesteld per buurt. Dit wordt mogelijk gemaakt door de provincie Noord-Holland, MRA-Elektrisch en MobiCoop. Inwoners van deze straten kunnen tegen een sterk gereduceerd tarief van €2,50 per uur gebruik maken van deze deelauto’s. Ook worden er laadpalen geplaatst. De straat die hier het meeste gebruik van gaat maken wint er nog eens 6 maanden autodelen bij.

Lees ook: Mobiliteitsalliantie komt met puntenplan gemeenten

Print Friendly, PDF & Email