Agressie in het verkeer is een veel voorkomend probleem, zo ook in het openbaar vervoer. In tijden van corona is het lontje van veel mensen waarschijnlijk nog korter dan normaal. De NS liet vandaag weten dat het aantal incidenten vorig jaar met agressie met maar liefst twintig procent is gestegen ten opzichte van 2020. Elk incident is er één te veel, laat staan een stijging van twintig procent. Er kwamen vorig jaar maar liefst 2300 meldingen binnen van incidenten met agressie tussen reizigers onderling. NS-medewerkers hadden helaas ook te kampen met zowel fysieke als verbale agressie. Dit kwam maar liefst 744 keer voor vorig jaar, het jaar ervoor was dit 661 keer. Dit is een stijging van 83 incidenten.

“We zien dat een deel van de reizigers in Coronatijd een korter lontje heeft, wat past binnen een trend die we breder in de samenleving zien. Afgelopen jaar reisden ruim 600.000 Nederlanders per dag met de trein. Mijn collega’s zetten zich in deze ingewikkelde tijd dag en nacht in om onze reizigers een goede reis te bezorgen. En met effect want de tevredenheid over het reizen met de trein nam de laatste jaren toe. Wel zagen we dat in de loop van het jaar bij een deel van de reizigers ‘onduidelijkheid’ was over de coronamaatregelen waardoor soms discussies ontstonden. Maar we willen en kunnen agressie nooit tolereren, elk incident is er één te veel. Schokkend dat het gebeurt, ik wil dat onze reizigers prettig kunnen reizen en mijn collega’s gewoon weer veilig thuiskomen.”

Eelco van Asch, binnen de Raad van Bestuur van NS.

De aanleiding voor dit soort agressie zijn uitéénlopend, van het aanspreken van reizigers op het niet dragen van mondkapjes tot het niet hebben van een geldig vervoersbewijs. De NS had afgelopen jaar zo’n 600.000 reizigers, ze zetten zich dag en nacht in om reizigers veilig en goed te vervoeren. Het is jammer dat er in zo’n grote groep reizigers altijd mensen zijn die zich op de één of andere manier niet weten te gedragen en zich niet aan de regels weten te houden. De NS zet sinds 2000 Veiligheid & Service-medewerkers in, dit zijn medewerkers van de NS met een boa-bevoegdheid. Deze medewerkers moesten vorig jaar ongeveer 3 miljoen keer in actie komen. Een jaar eerder was dit 2,5 miljoen keer. NS vraagt het Ministerie van Justitie & Veiligheid om een uitbreiding van mogelijkheden voor Veiligheid & Service-medewerkers zodat reizigers en medewerkers veilig kunnen blijven reizen en werken.

Lees ook: Eunice laat mega klus achter voor Prorail

In tijden van corona is het lontje van veel mensen waarschijnlijk nog korter dan normaal.
Print Friendly, PDF & Email