Overal waar Prorail gaat schouwen treffen ze bomen op het spoor. Zoals tussen Middelburg en Vlissingen waar een boom het volledige bovenleidingsportaal heeft ontzet. Toch blijkt maar weer dat treinen kwetsbare vervoersmiddelen zijn en je kan jezelf daarbij de vraag stellen waarom bomen naast sporen moeten staan die de kwetsbaarheid bij natuurgeweld vergroten.

Toch hebben reizigers meer begrip voor de wijze waarop NS en Prorail hebben gecommuniceerd op de dag voorafgaande aan de storm. Door de aankondiging dat de dienstregeling na de middag zou stoppen is veel reizigers uitval van treinen bespaard gebleven. Inmiddels is de enorme schade die Eunice heeft aangericht duidelijk geworden en kunnen de aannemers herstelwerkzaamheden verrichten. Wat Prorail betreft staat veiligheid van de medewerkers op de eerste plaats.

mega-klus

Inmiddels is de storm in het grootste deel van Nederland naar een dusdanig niveau dat in het hele land geschouwd kan worden en de herstelwerkzaamheden veilig kunnen worden opgestart. Ook in het noorden van Nederland is schouwen om 03.00 uur vannacht van start gegaan en ook daar zijn de meldingen van schade onverminderd hoog. De meeste meldingen gaan nog steeds over bomen op het spoor, maar we zien ook vaak dat er plastic in de bovenleiding is gekomen. Om dit te herstellen moet eerst de spanning van de bovenleiding gehaald worden voordat onze monteurs dit kunnen verwijderen.

(Tekst gaat verder onder de foto.)
Foto Prorail - Omgewaaide boom in Capelle-Schollevaar

De schade op het overgrote deel van het spoor is nog groot. Aannemers werken hard aan het herstel. Medewerkers van Prorail hebben de afgelopen nacht veel schouwwerk gedaan naar aanleiding van de waardevolle meldingen die gedaan zijn via de overheidshulpdiensten en publieksvoorlichting. De teams hebben bomen gezaagd bij onder meer Breda, Europoort en Leiden. Een van de collega’s van ProRail Incidentenbestrijding: “Ik ben super trots op mijn team. We zaten te popelen om te beginnen. We zijn bezig met een echte teamprestatie.

Op enkele lijnen gaat het herstel snel en kunnen voorzichtig weer treinen rijden. Check een reisplanner voor actueel reisadvies.

Lees ook:  Eunice legt NS en Prorail spoornet plat vanwege storm

Print Friendly, PDF & Email