In 2021 verwelkomde Brussels Airport bijna 9,4 miljoen passagiers, dat is 39% méér dan in het crisisjaar 2020, maar wel een daling met 64% ten opzichte van 2019. Vooral in de eerste helft van het jaar hebben de Covid-crisis en de reisbeperkingen een zeer sterke invloed gehad op de passagierscijfers, die vanaf de zomer weer stegen. De cargoafdeling van Brussels Airport deed het het afgelopen jaar uitzonderlijk goed, er was in alle vrachtsegmenten een sterke groei en Brussels Airport is de belangrijkste Europese hub voor het vaccintransport, met meer dan 800 miljoen afgehandelde Covid-vaccins sinds november 2020. Het totale cargovolume steeg met maar liefst 30% ten opzichte van 2020 naar 843.000 ton.

“De luchtvaartsector is nu al twee jaar zwaar getroffen door de coronacrisis, maar ik ben blij dat we in 2021 een sterke stijging in de passagierscijfers hebben kunnen realiseren, vooral dan in de tweede helft van het jaar. Terwijl de start van 2021 nog zwaar getekend was door de reisbeperkingen en maatregelen, werd vanaf de zomer het herstel ingezet en zagen we de reizigers terugkeren. Ik ben dan ook hoopvol voor de toekomst, we merken dat mensen willen reizen en wij maken dit samen met al onze partners mogelijk op een veilige manier. Het herstel zal geleidelijk zijn, maar we verwachten dat deze positieve tendens in 2022 kan verdergezet worden. Daarnaast kent onze cargoafdeling een ongeziene groei, met een toename van 30% van de volumes t.o.v. 2020. De vraag naar luchtvracht was zeer groot, en dankzij onze investeringen, digitalisering en onze sterke cargogemeenschap kon Brussels Airport die groei vlot opvangen. Met onze expertise in het transport van farmaceutische producten hebben we het afgelopen jaar, als belangrijkste hub voor de export van vaccins in heel Europa, ons steentje bijgedragen in de strijd tegen Covid met meer dan 800 miljoen getransporteerde vaccins, en dat zullen we ongetwijfeld in het komende jaar ook blijven doen.”

Arnaud Feist, CEO van Brussels Airport.

Passagiersverkeer: een stijging van 39% t.o.v. 2020

In 2021 reisden er 9.357.221 passagiers via Brussels Airport. Dit betekent een stijging met 39% ten opzichte van het crisisjaar 2020 (6.7 miljoen passagiers), maar een daling van 64% ten opzichte van 2019 (26.4 miljoen passagiers).

In de eerste helft van het jaar was de impact van de Covid-crisis nog bijzonder groot met slechts 16% van het aantal passagiers van 2019. Vanaf de zomer stegen de passagierscijfers en in de tweede helft van het jaar reisden er maar liefst 7,4 miljoen passagiers via Brussels Airport, een stijging van 56% t.o.v. dezelfde periode in 2020 maar nog 47% onder het niveau van 2019. Augustus was de beste maand van het jaar met bijna 1,5 miljoen passagiers, 56% van 2019.

De tien belangrijkste landen in 2021 waren respectievelijk Spanje, Italië, Portugal, Turkije, Duitsland, Griekenland, Frankrijk, Marokko, de Verenigde Staten en Zwitserland. Vooral Griekenland en Marokko toonden goede cijfers met passagierscijfers van meer dan 60% van 2019. De tien belangrijkste bestemmingen in 2021 waren Madrid, Lissabon, Barcelona, Malaga, Rome, Istanbul, Alicante, Milaan, Frankfurt en Geneve.

In de maand december verwelkomden ze 954.547 passagiers op Brussels Airport, dat is 182% meer dan in december 2020, en 50% van het aantal in december 2019. De passagierscijfers stonden duidelijk onder druk door de verslechtering van de epidemiologische situatie in Europa en nieuwe restricties om te reizen en testverplichtingen, zelfs met een drukkere laatste week van december dankzij de kerstvakantie. Het vliegverbod op Marokko had een negatieve impact op de hele maand.

De tien belangrijkste landen in december waren respectievelijk Spanje, Italië, Duitsland, Frankrijk, Portugal, de Verenigde Staten, Turkije, Zwitserland, de Verenigde Arabische Emiraten en het Verenigd Koninkrijk. Met name Spanje en de Verenigde Staten toonden goede cijfers ten opzichte van 2019. De tien belangrijkste bestemmingen waren Madrid, Barcelona, Lissabon, Milaan, Istanbul, Rome, Malaga, Frankfurt, Tenerife en Alicante, aldus Brussels Airport.

Lees ook: Duizenden nutteloze vluchten om tijdslots te behouden

Brussels Airport
Brussels Airport
Print Friendly, PDF & Email