Over de koppen lopen tijdens het kerstshoppen is nu niet echt verstandig, maar de grenssteden maken zich op voor het kerstshoppen. Nu In Nederland een harde lockdown een feit is, is het wachten op een massale toestroom van Nederlanders. Dat het druk was in de winkelstraten de afgelopen dagen is niet onlogisch, op de laatste zaterdag voor Kerstmis. En zondag doen we dat wellicht nog eens over, want dan is het op veel plaatsen koopzondag.

Na een extra ingelaste coronapersconferentie van het kabinet zagen gemiddeld bijna 6,9 miljoen kijkers in Nederland hoe het land op slot ging. Dat waren er ruim meer dan de 5,2 miljoen kijkers van de vorige persconferentie van afgelopen dinsdag. De registratie op NPO 1 werd door iets meer dan 4 miljoen mensen gezien. Het was daarmee gelijk het best bekeken programma van de dag. Op RTL 4 zagen ruim 2,1 miljoen mensen hoe premier Mark Rutte, coronaminister Hugo de Jonge en OMT-voorzitter Jaap van Dissel nieuwe maatregelen aankondigden en hier duiding aan gaven. Naar SBS6 keken 656.000 mensen.

funshoppen

Vorig jaar rond deze tijd waren de regels strenger. Behalve een mondmaskerplicht in de winkels mag het weer gewoon in België. Regels zoals vorig jaar als “verboden te funshoppen” en “kom alleen” zijn niet aan de orde. In de grenssteden is er een extra zorg nu wellicht alle Nederlanders, waar een harde lockdown geldt tot en met 14 januari, daar komen shoppen, nu de regering er beslist heeft alle niet-essentiële winkels te sluiten tot half januari. Zeker nu blijkt dat slechts 35% van de Nederlander achter het besluit van het kabinet staat. Dat bleek uit een enquête na de persconferentie gehouden door de Nederlandse zender SBS6.

Toch is de Turnhoutse burgemeester een beetje pragmatischer in geworden. “Als ze de grens oversteken: het zij zo, als ze de in ons land geldende regels volgen.” Van Ranst vindt de mogelijke drukte toch zorgwekkend.  De Eindhovense horeca is gelaten over nieuwe sluiting, ‘het biedt in ieder geval duidelijkheid voor iedereen’.

“Maar of je nu of Mol, uit Herentals of uit Tilburg komt: het maakt geen verschil. Als het druk wordt, is het aan ons om dat in goede banen te leiden.”

Turnhouts burgemeester Paul Van Miert (N-VA)

voorbereid

Volgens de Gazet van Antwerpen is de stad dan ook voorbereid. “We hebben bij het begin van de eindejaarsperiode afspraken gemaakt om dynamische borden en stewards in te zetten op de drukke winkelstraten, zodat iedereen eraan denkt het mondmasker te dragen. En in de horeca maakt het weinig uit: er zijn maar zo veel plaatsen, en je mag maar met zes aan tafel. Of daar nu een Nederlander zit of een Vlaming, het gaat niet voller zitten. De capaciteit is wat ze is.”, klinkt het op het kabinet van burgemeester Bart De Wever (N-VA).

Lees ook: Rutte: “Het is verschrikkelijk voor het hele land”

"Als ze de grens oversteken: het zij zo, als ze de in ons land geldende regels volgen.”
Print Friendly, PDF & Email