Terwijl het Duitse automerk Mercedes-Benz twee fabrieken eerder sluit voor de kerstvakantie vanwege een gebrek aan computerchips, kondigde BMW aan dat het  zijn SUV X5 ook in China gaat bouwen vanwege de sterke vraag naar het model. Momenteel maakt BMW de X5 alleen in de Verenigde Staten, in de staat South Carolina. De in China gebouwde X5 zal verkocht gaan worden op de lokale markt, aldus een woordvoerder.

De bouw zou in het tweede kwartaal van volgend jaar moeten gaan beginnen bij het Chinese samenwerkingsverband BMW Brilliance. In de periode van januari tot en met september van dit jaar verkocht BMW in totaal ongeveer 670.000 auto’s in China, waarmee het land de belangrijkste markt van het bedrijf is. De productie van de X5 in Spartanburg, South Carolina, gaat gewoon door, aldus BMW. Zakenkrant Handelsblatt kwam eerder op de dag al met berichten over de bouw van de X5 in China, wat BMW nu dus heeft bevestigd.

Mercedes

Het tekort aan computerchips gaat om een fabriek in het Duitse Bremen en een vestiging in het Hongaarse Kecskemét. De fabriek in Bremen zou op 10 januari weer moeten beginnen en die in Kecskemét zou ook in die week weer moeten gaan draaien. Volgens Mercedes-Benz, onderdeel van Daimler, zal de productiepauze onder meer worden gebruikt voor onderhoudswerkzaamheden. Bij Mercedes-Benz in Bremen werken ongeveer 12.500 mensen en bij Kecskemét circa 4700. Daimler heeft al vaker de productie moeten onderbreken vanwege de nijpende chiptekorten, die ook veel andere grote autofabrikanten raken.

Lees ook: BMW wil af van contract met VDL Nedcar voor de bouw BMW X1

Print Friendly, PDF & Email