Elk jaar op de tweede zondag van december stelt de spoorwegmaatschappij NMBS zijn wijzigingen aan de dienstregeling voor. De nieuwe dienstregeling is een onderdeel van het vervoersplan 2020-2023 van de NMBS. De opvallendste nieuwigheid is de nieuwe snelle IC-verbinding tussen Hasselt en Antwerpen-Centraal op weekdagen. De Beneluxtrein rijdt daarentegen niet langer rechtstreeks naar Den Haag. Nog een nieuwigheid is de IC-trein vanuit Antwerpen naar Brussels Airport en Leuven/Hasselt, die zal op zon- en feestdagen voortaan elk uur rijden tussen Leuven en Hasselt.

Beneluxtrein

Zoals eerder was aangekondigd, rijdt de Beneluxtrein niet langer rechtstreeks vanuit Brussel naar Den Haag. Reizigers met die bestemming moeten overstappen in Breda of Rotterdam. Alle Beneluxtreinen vanuit Brussel rijden dus voortaan naar Amsterdam-Centraal. Dat worden er zestien per dag in beide richtingen. De IC-treinen Brussel-Zuid – Den Haag/Amsterdam rijden voortaan zowel op weekdagen als tijdens het weekend allemaal tot in Amsterdam-Centraal. Daardoor zullen er tussen Brussel en Amsterdam voortaan zestien in plaats van twaalf IC-treinen per dag rijden, en dat in beide richtingen. Deze treinen stoppen ook in Mechelen, Antwerpen-Berchem, Antwerpen-Centraal en Noorderkempen. Reizigers naar Den Haag kunnen overstappen in Breda of Rotterdam.

"Als minister van Mobiliteit heb ik uitdrukkelijk aan NMBS gevraagd om haar vervoerplan voor 2022 toe te passen. Om meer mensen te overtuigen om de trein te nemen, is het belangrijk dat het treinaanbod structureel versterkt wordt. Dit is ook mijn ambitie: meer treinen, meer klanten voor NMBS, minder CO2 uitstoot en files, en ook meer eigen middelen voor NMBS en Infrabel. Samen met de federale regering wil ik van de trein de ruggengraat van onze mobiliteit maken!” Minister Gilkinet ziet in deze structurele verhoging een stap in de goede richting. Hij betuigt ook uitdrukkelijk zijn solidariteit met de medewerkers van NMBS: “Al mijn steun aan het treinpersoneel dat nu, net als de rest van de samenleving, hard getroffen wordt door de pandemie. Dankzij hen hebben de treinen al die maanden in alle veiligheid kunnen rijden. NMBS moet zich nu noodgedwongen organiseren om het treinverkeer zo vlot mogelijk te laten rijden, ook in deze moeilijke omstandigheden. Maar wij doen er alles aan om zo snel mogelijk opnieuw alle treinen in te zetten. Samen werken we aan de trein van de toekomst!”

Georges Gilkinet, federaal minister van Mobiliteit
NMBS treinstel

Het vervoersplan voorziet in een uitbreiding van het aanbod met bijna 5 procent tussen december 2020 en eind 2023. Dat zou overeenkomen met duizend extra treinen per week.

eindejaarsperiode

Vanaf 11 december en gedurende de hele eindejaarsperiode biedt NMBS reizigers de mogelijkheid om met twee personen de trein te nemen, voor de prijs van één. Met het Duo Ticket reizen twee personen voor de prijs van één Standard Ticket. De aanbieding geldt vanaf 11 december tot en met 9 januari 2022. Het Duo Ticket is de ideale manier om er met de trein op uit te trekken tegen een extra voordelige prijs. Met de trein bereik je gemakkelijk je bestemming, vermijd je files en verlies je geen tijd met het zoeken naar een parkeerplaats.

Het Duo Ticket is te koop via de NMBS-app, op nmbs.be, aan de ticketautomaten en aan de loketten. Met het ticket kunnen twee personen samen reizen voor de prijs van een Standard Ticket voor één persoon, waarbij de prijs varieert naargelang het gekozen traject. Het Duo Ticket is elke weekdag en elk weekend geldig vanaf 11 december tot en met 9 januari 2022. NMBS raadt haar reizigers aan om de NMBS-app te raadplegen. Deze informeert de reizigers over de bezettingsgraad van de treinen en draagt zo bij aan een betere spreiding van de reizigers over de verschillende treinen.

Lees ook: Nieuwe RET dienstregeling stopt vervoer Noordereiland

Brussels National Airport railway station
Print Friendly, PDF & Email