Het kabinet gaat weer meer steun geven aan ondernemers die geraakt zijn door de coronamaatregelen. De loonsteunregeling NOW keert terug: bedrijven krijgen een deel van de loonsom vergoed als hun omzet behoorlijk daalt. De tegemoetkoming voor de vaste lasten (TVL) was in het vierde kwartaal al beschikbaar, maar ondernemers krijgen een hoger percentage van de geschatte vaste lasten vergoed.

scholen

Het schoolvervoer kan blijven doorgaan. Scholen mogen openblijven maar wel onder strengere voorwaarden. De regels gaan maandag in en gelden in principe drie weken, heeft brancheorganisatie PO-Raad laten weten na overleg met het kabinet. De afspraken zijn vrijdagavond bekendgemaakt en toegelicht in de persconferentie van demissionair premier Mark Rutte en minister Hugo de Jonge (Volksgezondheid).

Scholen krijgen het dringend advies, al dan niet opnieuw, looproutes in de gebouwen aan te brengen en pauzes te spreiden. Daar waar mogelijk geldt het advies klassen in kleinere groepen onder te verdelen en ervoor te zorgen dat die niet met elkaar in contact komen. Voor leerlingen in de bovenbouw van het primair onderwijs (groep zes tot en met acht) en in het voortgezet onderwijs geldt het dringende advies twee keer per week een corona-zelftest te doen, ook voor gevaccineerden en leerlingen die corona gehad hebben.

Scholieren onder de 12 jaar die milde klachten hebben, moeten thuisblijven. De regel was dat ze alleen thuis hoefden te blijven als ze hoestten en koorts hadden. De maatregel is dus aangescherpt. Tot slot is afgesproken dat alle leerlingen op school mondkapjes moeten dragen als ze zich bewegen.

achter de voordeur

Demissionair premier Mark Rutte roept op de komenden weken extra te letten op mensen die in een onveilige thuissituatie zitten of eenzaam zijn. De aangescherpte coronamaatregelen, waardoor mensen weer veel meer thuis komen te zitten, kunnen “op een afschuwelijke manier doorwerken achter de voordeur”, waarschuwt hij.

Rutte denkt met name aan vrouwen en kinderen die slachtoffer zijn van huiselijk geweld. Maar ook aan ouderen die door alle beperkingen verder dreigen te vereenzamen.

“We moeten echt, ook nu weer, op elkaar blijven letten”, zegt Rutte. “Dus vraag gewoon eens aan mensen: hoe gaat het met je. En als je mensen kent die echt in een onveilige thuissituatie zitten, neem dan contact op met de instanties die we daarvoor hebben. Juist in deze fase mag het niet ieder voor zich zijn.”

steun

Het kabinet gaat weer meer steun geven aan ondernemers die geraakt zijn door de coronamaatregelen. De loonsteunregeling NOW keert terug: bedrijven krijgen een deel van de loonsom vergoed als hun omzet behoorlijk daalt. De tegemoetkoming voor de vaste lasten (TVL) was in het vierde kwartaal al beschikbaar, maar ondernemers krijgen nu 100 procent van de geschatte vaste lasten vergoed, in plaats van 85 procent.

Met de uitbreiding van de steun is zo’n 2,2 miljard euro gemoeid, laat het ministerie van Economische Zaken weten. De terugkeer van de loonsteun, in de vorm van ‘NOW 5′, kost zo’n 1,5 miljard euro. Bedrijven kunnen 85 procent van de loonkosten vergoed krijgen. Het ministerie van Sociale Zaken hoopt dat werkgevers nog voor het einde van het jaar kunnen aankloppen bij het loket voor de loonsubsidie.

Ondernemers hoeven zich ook geen zorgen te maken over de blauwe envelop: het belastinguitstel wordt verlengd tot einde jaar. Het bijzondere uitstel was eigenlijk op 1 oktober stopgezet. De rente die over de belastingschuld wordt betaald, zal slechts langzaam oplopen.

In het pakket is 68 miljoen euro opzijgezet voor de culturele sector. Met 40 miljoen euro wil Sociale Zaken, in overleg met betrokken partijen, werkzoekenden in contact brengen met werkgevers in sectoren met grote tekorten aan mankracht.

Demissionair premier Mark Rutte “hoopt op een normale kerst”, maar kan daarover “absoluut geen garanties” geven. “Het kan langer duren” voordat de vrijdag aangekondigde aangescherpte maatregelen tegen het coronavirus kunnen worden ingetrokken. Vooralsnog geldt het pakket tot en met 18 december.

Lees ook: Taxibedrijf Travel Electric stopt vanwege coronacrisis 

Print Friendly, PDF & Email