Het is vanaf maandag 29 november behoorlijk stil op Rotterdam The Hague Airport (RTHA), je zult er een week lang geen vliegtuigen zien. De luchthaven is dan namelijk 7 dagen gesloten vanwege groot onderhoud op en nabij taxibaan Victor voor vliegtuigen. Dit is de enige start- en landingsbaan van Rotterdam The Hague Airport. Wel kunnen de trauma- en politiehelikopter nog gebruik maken van het Rotterdamse vliegveld. Het vliegveld is inmiddels 65 jaar oud en onderhoud aan de taxibaan is volgens de luchthaven hard nodig. De laatste keer dat er groot onderhoud is gepleegd is eind jaren negentig geweest. De gehele taxibaan krijgt nieuw asfalt, dit omdat er veel gaten en scheuren in zitten. Ook worden de twee intersecties aan het uiteinde van de taxibaan verbreed. Binnen op de luchthaven wordt onderhoud gepleegd aan technische installaties en ook wordt de terminal grondig schoongemaakt.

"Vanaf het najaar is Rotterdam The Hague Airport begonnen met het groot onderhoud. Vier intersecties zijn al zo goed als klaar. Tijdens het groot onderhoud in de 7-daagse sluiting vernieuwen we veel onderdelen op en nabij de taxibaan en de intersecties. Zo wordt naast het vernieuwen van de fundatie en het asfalt ook nieuwe markering aangebracht, brengen we nieuwe randgoten aan en vervangen we de bekabeling van de baanverlichting. Ook komt er nieuwe LED-verlichting en komen er nieuwe baanborden.”

Projectleider Bas Hengeveld.

Duurzaamheid is voor Rotterdam The Hague erg belangrijk. De luchthaven heeft ambitieuze doelstellingen om klimaatverandering tegen te gaan. Ze zijn al CO-neutraal en ze willen in 2030 emissievrij zijn. Ook hebben ze steeds meer elektrische voertuigen op de luchthaven en er wordt druk getest met elektrisch afhandelmaterieel. In juli zijn ze gestart met de bouw van een zonnepark langs de start- en landingsbaan met een oppervlakte van 7,7 hectare. Met de opbrengst van dit zonnepark worden ze voorzien van lokaal gewonnen groene stroom. De luchthaven richt zich tijdens het 7 dagen durende project samen met bouwer KWS Infra op het hergebruik van materialen, het toepassen van duurzame productieprocessen en het toepassen van duurzame materialen.

"De sluiting van de luchthaven is nodig om de meest kritische werkzaamheden, binnen de invloedssfeer van de baan, in een zo kort mogelijk tijdsbestek te kunnen uitvoeren. “Als we alles wat we willen doen in een gewone operatie uitvoeren met iedere dag stijgend en dalend vliegverkeer, dan kost deze opknapbeurt maanden extra tijd. Nu werken we dag en nacht door en kost het zeven dagen tijd. Er moet gewoon veel gebeuren.”

Projectleider Bas Hengeveld.

Foto boven: Aerovista Luchtfotografie / Shutterstock.com.

Lees ook: Den Haag stelt dat waterstof niet ‘groen’ genoeg zou zijn

Rotterdam The Hague Airport.
Print Friendly, PDF & Email