Het is erg druk op de wegen rondom Arnhem, in de file staan is hier helaas dagelijkse kost. Om die reden is door het bedrijfsleven, overheden, onderwijsinstellingen en andere organisaties uit de A12-regio de A12 Slim Reizen in het leven geroepen. Met de A12 Slim Reizen worden reizigers gestimuleerd om anders te reizen op het traject A12- Duitse grens. Dit anders reizen is door bijvoorbeeld vooraf je route te checken op drukte en waar mogelijk is thuis te werken, reizen op andere tijden of via een andere route en kiezen voor ander vervoer dan de auto.

‘Het is weer hartstikke druk op de A12 rond Duiven en Westervoort en de files zijn weer terug als vanouds. We zijn bijna weer terug op het niveau van voor corona, waarbij dagelijks zo’n 65.000 voertuigen over de IJsselbruggen in de A12 richting Arnhem rijden. De snelweg is té vol. Forenzen, zakelijk verkeer, toerisme, transport en logistiek: allemaal kunnen we een steentje bijdrage aan de oplossing. Om files te voorkomen is het al genoeg als zo’n 10 tot 15 procent van dit verkeer uit de spits wegblijft.’

Sandra Faessen, omgevingsmanager actief voor A12 Slim Reizen

Dit anders reizen is door bijvoorbeeld vooraf je route te checken op drukte en waar mogelijk is thuis te werken, reizen op andere tijden of via een andere route en kiezen voor ander vervoer dan de auto. Je kunt op de website van A12 Slim Reizen de interactieve kaart bekijken voordat je de weg op moet. Hier zie je precies wanneer het wel of niet druk is en wat de eventuele beschikbare alternatieven zijn op de route. Zo kun je er carpoolplaatsen, Park + Ride-locaties, OV-stations, e-hubs, snelfietsroutes en OV-fietslocaties vinden. Je kunt zelf zien hoeveel OV-fietsen op een plek beschikbaar zijn. 

‘Ook voor bedrijven in transport en logistiek loont het om reismomenten af te stemmen op de verwachte drukte’, vertelt Faessen. ‘Vanaf het eind van 2021 kunnen bedrijven de drukteverwachting inladen in hun eigen planningssoftware. Daarnaast kunnen bedrijven een overzicht met de verwachte drukte ook dagelijks in hun mailbox krijgen.’

Sandra Faessen, omgevingsmanager actief voor A12 Slim Reizen.
dagelijkse file
Print Friendly, PDF & Email