Het kabinet stimuleert elektrisch rijden door hiervoor extra geld beschikbaar te maken. Het kabinet wil zo meer mensen de kans geven een elektrische auto te kopen of te leasen, nieuw of tweedehands. We zien dus ook steeds meer elektrische auto’s in het straatbeeld verschijnen. Veel elektrische auto’s betekent ook veel accupakketten. Een accupakket van een elektrische auto’s is het duurste, zwaarste en grootste onderdeel van een elektrische auto. Hybride en vol-elektrische auto’s hebben een aandrijfaccu. Deze wordt ook wel lithiumbatterij, lithium-ion-accu, li-ion-accu, (EV-)batterij of NiMH-accu genoemd. De levensduur van een accu van een elektrische auto is naar verwachting zo’n tien tot vijftien jaar, Sommige automerken garanderen zelfs een langere levensduur. Na verloop van tijd loopt het vermogen van de accu terug en is het bereik van de auto minder waardoor deze accu vervangen moet worden.

Wat gebeurt er eigenlijk met een accupakket van een elektrische auto als deze niet meer naar toebehoren functioneert? Als een accupakket niet meer goed functioneert kun je deze niet zomaar op de schroothoop gooien. Afgedankte accu’s van elektrische auto’s zijn vaak nog wel geschikt voor de opslag van (duurzame)energie. Pas daarna worden de accu’s gerecycled, hierbij worden waardevolle materialen zoals kobalt en nikkel gerecycled voor nieuwe batterijen, accu’s en andere toepassingen. Dankzij het hergebruik beperken we winning van schaarse grondstoffen, afval en verontreiniging van het milieu. Importeurs en fabrikanten zijn verplicht om aandrijfaccu’s aan het einde van de levensduur terug te nemen voor recycling of hergebruik. Auto Recycling Nederland (ARN) verzorgt recycling van deze accu’s voor veel importeurs en fabrikanten. Bij aanschaf van een elektrische auto wordt in Nederland een recyclingsbijdrage gevraagd, deze bijdrage wordt door Auto Recycling Nederland gebruikt om het recyclingproces te bekostigen.

Lees ook: Extra investering nodig voor emissievrij vrachtvervoer

Levensduur verwachting van een accu van een elektrische auto is zo'n tien tot vijftien jaar.
Print Friendly, PDF & Email