Reizen we hebben er lang op moeten wachten maar het is gelukkig al weer een tijdje mogelijk, maar dat is maanden anders geweest. Wel zijn er per land verschillende regels met betrekking tot inreizen. De Europese Commissie meldt dat de Commissie onlangs een verslag uitgebracht heeft over het digitaal EU-covidcertificaat en de toepassing ervan in de EU. Het digitaal EU-covidcertificaat is het digitale bewijs dat iemand tegen Covid-19 is ingeënt, negatief op corona is getest of is hersteld van Covid-19. Het certificaat is digitaal en/of op papier, het heeft een QR-code, het is gratis, in de landstaal en in het Engels te krijgen, het is veilig en betrouwbaar en geldig in alle EU-landen. 

Het certificaat vergemakkelijkt reizen binnen de EU en is erg belangrijk geweest in de respons van Europa op de COVID-19-pandemie en bij de ondersteuning van de zwaar getroffen toeristische sector. Het certificaat is een succes, het wordt in 43 landen, hiervan 27 EU-lidstaten, 3 landen van de Europese Economische Ruimte (EER), Zwitserland en 12 andere landen gebruikt en daar zullen nog meer landen bijkomen. In Nederland gaat het digitaal EU-covidcertificaat via de coronacheck app. 

De luchtvaartsector heeft enorm veel baat gehad bij het EU-covidcertificaat dat net klaar was voor de drukte van afgelopen zomerseizoen. Vereniging Airpoirts Council International (ACI Europe) zegt dat het aantal passagiers in juli 2021 is verdubbeld ten opzichte van vorig jaar juli. Dit komt volgens hun door de versoepelingen van de reisbeperkingen en de uitrol van het digitaal EU-covidcertificaat. Uit een enquête van het Europees Parlement blijkt dat 65 procent van de respondenten vindt dat het certificaat de veiligste manier is om vrij te reizen tijdens de COVID-19-pandemie in Europa.

Lees ook: Buschauffeurs weggelokt als vrachtwagenchauffeur

internationaal coronapaspoort
Print Friendly, PDF & Email