Graffiti, de één vindt het prachtig en ziet het als een soort kunst en de ander vindt het puur vernieling. Graffiti is een verzamelnaam van teksten of afbeeldingen die op een openbare plaats met verf of verfstiften zijn aangebracht. Je ziet het op veel gebouwen en bruggen maar ook op bijvoorbeeld treinen. Het valt onder openbare vernieling en is strafbaar in Nederland. De Nederlandse Spoorwegen meldt dat ze er veel last hebben en ziet zelfs een toename ervan op treinen. Ze willen deze vorm van vandalisme aanpakken. 

Vorig jaar is er ruim 142.000 m2 graffiti gespoten op treinen van de Nederlandse Spoorwegen, dat is een toename van 65 procent sinds 2015. De meeste graffiti wordt gespoten op treinen die stil staan en dat is dus op de opstelterreinen. Daarom gaat de NS in samenwerking met de politie een arsenaal aan maatregelen testen om dit probleem aan te pakken. Graffiti op treinen zorgt helaas voor hinder voor reizigers, het heeft invloed op het gevoel van veiligheid bij reizigers en treinen die urenlang schoongemaakt moeten worden omdat ze helemaal volgespoten zijn en dit er moeilijk af te krijgen is zijn niet inzetbaar. Minder inzetbare treinen is minder passagiers vervoeren, kortom overlast. 

Het schoonmaken en verwijderen van graffiti op treinen gaat erg moeilijk en kost de Nederlandse Spoorwegen jaarlijks meer dan 10 miljoen euro, dat is heel veel geld en daarom gaan ze dit probleem aanpakken. Ze gaan testen met een drone die beelden gaat maken, ook is er een nieuwe app waar medewerkers gelijk een melding kunnen doen van graffiti, de meldingen worden verzameld in een databank. Ook worden er camera’s en sensoren gehangen op de opstelterreinen waar de treinen stil staan die bij geluid, beweging en vrijkomen van drijfgassen van een spuitbus een signaal afgeven. Deze nieuwe ’test’ aanpak zal later uitwijzen wat het resultaat is. 

Lees ook: Werk voor snorders in taxisector krabbelt terug op

Verfspuitbussen gebruikt bij graffiti.
Print Friendly, PDF & Email