Veilig verkeer Nederland (VVN) is weer gestart met de campagne: “Meedoen is makkelijk”. Veilig Verkeer Nederland doet er alles aan om de verkeersveiligheid continu te verbeteren. Zo verzamelen ze cijfers over verkeersonveiligheid en signaleren welke verkeersproblemen inwoners ervaren in hun buurt. Ook geven ze verkeersadvies en organiseren ze buurtacties, kortom ze zitten continu boven op de verkeersveiligheid in ons land. Met de campagne: “Meedoen is makkelijk”, probeert Veilig Verkeer Nederland iedereen bij te laten dragen aan meer verkeersveiligheid. Iedereen die 1 voet buiten de deur zet, is deelnemer in het verkeer. En iedereen die dus deelneemt in het verkeer is verantwoordelijk voor veiligheid in het verkeer. Als we ons hier allemaal bewust van zouden zijn zou het een stuk veiliger zijn op de weg.

"Denk je eens in wat het effect is als iedereen zich een klein beetje veiliger gedraagt onderweg. Als iedereen zijn smartphone opbergt tijdens het rijden, als iedereen elkaar de ruimte geeft, als iedereen zijn licht aanzet. Voor een individuele weggebruiker een kleine moeite, maar het heeft een groots effect als we dit allemaal doen."

Evert-Jan Hulshof - Directeur Veilig Verkeer Nederland.

Dit zijn kleine dingen zoals: niet bellen met je telefoon in je hand op de fiets, je licht aanzetten op je fiets als het schemer of donker is, je hand uitsteken als je links of rechts af wilt slaan, een keer met je fietsbel rinkelen als je iemand in wilt halen. Als je gaat trimmen in het schemer of donker, zorg dat je zichtbaar bent door speciale kleding te dragen en eventueel verlichting. Je snelheid aanpassen aan de verkeerssituatie, bijvoorbeeld in een woonwijk of bij een school. Vertrek op tijd, zodat je niet gestrest en met haast achter het stuur zit. Dit zijn allerlei kleine voorbeelden die geen moeite kosten maar waarschijnlijk veel ongelukken kunnen voorkomen. Te hard rijden staat op 1 wat betreft verkeersproblemen die gemeld worden bij Veilig Verkeer Nederland. Deze verkeerscampagne die al sinds 2019 wordt ingezet is bedoeld om iedereen bewust te maken van hun verkeersgedrag, vaak veranderen mensen hun gedrag als ze zich er bewust van zijn.

Lees ook: Pleiten voor rookvrije bus- en tramhaltes

Print Friendly, PDF & Email