Bedrijven gaan wel vaker nat als ze een poging doen om hun potentiële klanten te laten geloven dat ze groen, duurzaam en milieubewust zijn. Naar alle waarschijnlijkheid gaat KLM in de economy klasse stoppen met het serveren van vlees. Zo wil de luchtvaartmaatschappij  de maatschappelijke trends  volgen en willen ze verduurzamen. Volgens luchtvaartkenner Yteke de Jong wil KLM inspelen op trends die er zijn. Volgens een andere lezing moeten nu al vele verschillende maaltijden worden geserveerd op het vliegtuig tijdens de vlucht omdat er nu al veel vegetariërs zijn of heeft het te maken met verschillende godsdiensten aan boord.

bezuiniging

Op sociale media wordt het voorstel afgedaan als een ordinaire bezuiniging die KLM klanten kan kosten. Toch maakt het serveren van minder maaltijden het logistiek alles simpeler. KLM, wat helemaal niet wou dat dit plan nu al uitlekte, geeft aan dat het alternatief op vlees smaakvol moet zijn. Feit is wel dat alle verschillende wensen van al de verschillende klanten en godsdiensten KLM voor een uitdaging stelt. KLM vernieuwt regelmatig het aanbod en stemt dit af op de behoefte en wensen van haar klanten.

In de business klasse blijft het serveren van vlees wel bestaan. Dit is natuurlijk precies het signaal dat je niet wilt afgeven als bedrijf. Hierdoor ontstaat al vlug het gevoel dat er met twee maten wordt gemeten binnen KLM. ‘In de economy klasse kunnen reizigers straks genieten van de geur van de entrecotes die in de business worden geserveerd‘, aldus de Jong. De rijkere passagiers in de business klasse behouden alle opties en het economy gepeupel mag geen vlees als het aan een klimaatbewust KLM ligt.

(tekst gaat verder onder de afbeelding)
luchtvaartverslaggever Yteke de Jong

Binnen Europa werd een aantal jaar geleden geruisloos ingevoerd dat er geen maaltijden meer werden geserveerd. Toch moet KLM rekening houden met regionale verschillen die er zijn. KLM zal in de komende periode nog vaak dit onderwerp op de agenda plaatsen vooraleer het een feit is. Met een kleine thuismarkt en volop keuze tussen luchtvaartmaatschappijen moet het luchtvaartbedrijf heel goed zijn best doen. Ondanks KLM het momenteel niet breed heeft kunnen we stellen dat het afhalen van vlees op de menukaart niet het verschil tussen winst en verlies zal vormen.

Lees ook: Eerste tekenen van herstel zichtbaar bij KLM

maaltijd geserveerd in business klasse
Print Friendly, PDF & Email