De Dutch GP is wellicht een van de milieuvriendelijkste evenementen wat betreft de massale verplaatsing van het publiek. Slechts twee procent van de bezoekers kwam de auto. De NS zegt dit weekend bijna 90.000 racefans naar Zandvoort en terug naar huis te hebben vervoerd. Dat gebeurde met 522 treinen, aldus het vervoersbedrijf dat zegt terug te kijken op een geslaagd Formule 1-weekend.

Drie dagen lang reed er iedere vijf minuten een trein tussen Amsterdam Centraal en Zandvoort aan Zee. De logistieke klus is in samenwerking met ProRail goed verlopen, zegt NS. Daarnaast waren bijna alle touringcarbedrijven aanwezig die eveneens massaal uit alle hoeken van het land de fans naar Zandvoort brachten. Uniek was de mensenmassa die per fiets naar het circuit kwamen. Met maar één toegangsweg naar de badplaats en één station in de buurt van het circuit leek de logistiek voorafgaand aan de Grand Prix van Nederland een groot probleem waar we niets van hebben gemerkt afgelopen weekend.

(tekst gaat verder onder de afbeelding)
Máxima Zorreguieta

oranje feestje

Máxima Zorreguieta samen met twee van haar dochters en koning Willem-Alexander waren zichtbaar aanwezig op Zandvoort wat weinig of geen noemenswaardige problemen kende afgelopen weekend. Prachtig weer en de overwinning van Max Verstappen hebben de fans gezorgd voor een fantastisch weekend in de badplaats die wereldwijd op de kaart werd gezet. Koning Willem-Alexander was zondag getuige van de zege van Max Verstappen op Zandvoort. Na de Grand Prix van Nederland sprak Rob van Gameren (van Ziggo Sport) met de koning over de race. Hij had complimenten voor Max Verstappen, Lewis Hamilton en het Nederlandse publiek.

Groot was het gejuich dat opsteeg vanuit het racecircuit in Zandvoort toen duidelijk werd dat Max Verstappen had gewonnen. Het gejuich was in de nabije omtrek goed te horen. Verkeersregelaars in de directe omgeving werden hierdoor aangestoken en begonnen ook te juichen en te springen. Niet alleen voor Max Verstappen was het een dag om nooit meer te vergeten op het circuit van Zandvoort, ook Davina Michelle was blij dat ze twee keer het Wilhelmus mocht vertolken tijdens de Dutch GP. De zangeres zong het volkslied voorafgaand aan de race en toen Verstappen als eerste wist te finishen. Het optreden van de 25-jarige Rotterdamse kon op veel positieve kritiek rekenen, omdat ze het Wilhelmus op geheel eigen wijze zong. 

De burgemeester van Zandvoort, David Moolenburgh, is ongelooflijk blij met het verloop Dutch GP. Ook voor de plaatselijke horeca was het droomweekend niet verkeerd en werden de plaatselijke strandtenten massaal afgehuurd voor besloten evenementen. De uitstroom verliep zondag eind van de middag en begin van de avond goed, aldus de burgemeester. “Het mobiliteitsplan heeft gewerkt zoals wij dat wilden.” 

Lees ook: Mobiliteitsplan voor verkeersstromen Dutch Grand Prix 2021 

Max Verstappen tijdens het horen van live gezonden volkslied.
Print Friendly, PDF & Email