Met de vernieuwing van de laadinfrastructuur bij het project Rembrandt Park van vastgoedontwikkelaar Boelens de Gruyter kwamen er 18 gebruikte EVBox-laadpunten beschikbaar. Samen met EVBox Group doneerden zij deze laadpunten aan het ROC van Amsterdam en het Keizer Karel College in Amstelveen voor educatieve doeleinden.

In Nederland en meerdere West-Europese landen is er steeds meer vraag naar technisch geschoold personeel, van lassers en bouwmonteurs tot architecten en elektriciens. Onder andere door de energietransitie komen de technische sectoren in Nederland tienduizenden geschoolde mensen tekort. Op het ROC van Amsterdam en het Keizer Karel College (KKC) in Amstelveen ligt de focus op techniek en komen jongeren daar al vroeg mee in aanraking.

Jongeren opleiden voor een elektrische toekomst

Het ROC, MBO College Westpoort, heeft een aparte tak Mobiliteitstechniek waar de leerlingen fysiek in aanraking komen met allerlei technologieën, waaronder ook autotechniek. Het KKC is een middelbare school met een zogeheten technasium, een praktijkgerichte havo- of vwo-opleiding. Werken met laadstations is een primeur voor zowel de leerlingen als de leraren op beide vakscholen. Deze eerste kennismaking met laadinfrastructuur bereidt de leerlingen voor op een elektrische toekomst.

Maxime van Gelder, Business Development Manager Benelux bij EVBox en oud-leerling, overhandigde de laadstations aan Sietske Roos, technator en docent Nederlands op het Keizer Karel College in Amstelveen

Het tekort aan goed geschoold technisch personeel ontgaat Laadpunt Nederland, installatiepartner van EVBox, evenmin. Ze zijn op zoek naar meerdere monteurs en bieden daarnaast stages aan om de overstap naar de arbeidsmarkt te versoepelen en zodoende meer technisch georiënteerde scholieren te werven.

Laadstations een tweede leven geven

Boelens de Gruyter is een vastgoedonderneming waar het bedenken van efficiënte oplossingen voor duurzaam (her)gebruik een belangrijke rol speelt. Vanwege de herontwikkeling van het gebouw aan de Nachtwachtlaan 20 in Amsterdam gaf Boelens de Gruyter de opdracht voor het verwijderen van de laadstations op locatie.

De laadstations zijn nog volledig functioneel, maar omdat het hele gebied opnieuw wordt ontwikkeld, moesten deze plaatsmaken. Als gevolg van de technologische ontwikkelingen in de afgelopen jaren is ervoor gekozen deze stations na de realisatie van het project te vervangen door een nieuwere generatie laders. Als instrument in het onderwijs krijgen deze stations nu een tweede leven. Laadpunt Nederland demonteerde de laadstations en leverde die vervolgens bij beide technische scholen.

Het KKC nam 5 laadstations met 10 laadpunten in ontvangst. Het ROC kreeg 4 laadstations met 8 laadpunten toebedeeld. Beide scholen verheugen zich op het aankomende schooljaar waar de leerlingen voor het eerst kennis kunnen maken met deze nieuwe technologie en hun toekomst, aldus EVBox Group.

Print Friendly, PDF & Email