De een noemt het vervuiling aan de horizon maar voor een ander is het dagdromen naar verre reizen. Sinds ruim een jaar is er de vaste aanwezigheid van een of meerdere cruiseschepen voor de Scheveningse kust. Vanaf het strand in Scheveningen kan je ook vandaag het passagiersschip de Oosterdam zien liggen. Het lijkt zeer dicht bij maar om kosten te besparen is gekozen om voor anker te gaan in de territoriale wateren. Den Haag heeft niets te vertellen over deze schepen, want alleen ligt het cruiseschip er niet. Een zevental vaste schepen ligt al maanden voor de kust en zijn voor de bewoners inmiddels onderdeel geworden van het zicht op zee. Als ze meer dan 1 kilometer uit de kust liggen, dan heeft Den Haag er geen zeggenschap meer over.

Ze liggen daar bewust want aanmeren in de Rotterdamse thuishaven is veel te duur. Schepen liggen over de hele wereld voor de kust stil. Als men al deze schepen in de havens wil laten aanmeren dan zijn rederijen veel geld kwijt aan de havens. En toch zie je ze nu en dan varen en komen ze dichterbij. Afgelopen vrijdag kwam er beweging. Om de zoveel tijd gaan de schepen naar de kust toe om afval te lozen. Veel bijzonders gebeurt er eigenlijk niet op de schepen. Het grootste gedeelte van het personeel is naar huis gestuurd. Toch zal het verbazen hoeveel bemanningsleden wel aan boord blijven.

52° 9′ 29.448″ N, 4° 13′ 15.643″ E

Het ligt een beetje aan het soort schip, maar er moeten verplicht tussen de 100 en 120 mensen aanwezig zijn op de boot, zoals officieren, technische medewerkers en koks. Het draaien van de motoren is extra belangrijk. Er is personeel nodig om het schip te onderhouden, eten te maken voor het personeel en om de zoveel tijd de motoren te laten draaien. Reizen zit er momenteel niet in voor de in 2003 gebouwde Oosterdam. De laatste grote uitstap duurde 21 dagen en was richting de haven van IJmuiden.

(tekst gaat door onder de afbeelding)
Het draaiende houden van de motoren is van groot belang

Via de radar kun je live alle schepen volgen, dus ook de Oosterdam. De radar is 24 uur per dag beschikbaar en staat ingesteld op Nederland en omgeving. Je kunt eenvoudig uitzoomen en inzoomen op bepaalde gebieden. Zo kun je eenvoudig inzoomen op de haven van Rotterdam of de haven van Amsterdam. Alle schepen zijn live te volgen via deze radar en is altijd online.

Holland America Line

De Oosterdam is een cruiseschip van de Holland America Line. De ruim 140 jaar lange geschiedenis van Holland America Line is overal aanwezig op de Oosterdam. In het atrium symboliseert een kristallen wereldbol de vele reizen die passagiers wereldwijd met de rederij hebben gemaakt. Door de klassieke uitstraling van het schip met veel hout, koper en kunst krijg je als passagier het gevoel dat de goede oude tijd hier bewaard is gebleven. Tegelijkertijd beschikt het schip over alle mogelijke moderne voorzieningen en laten frisse kleuren zien dat het met de tijd is meegegaan.

Nieuw-Zeeland Cruise vanaf Sydney naar Sydney

Toch is er hoop dat de Oosterdam terug in de vaart gaat. Begin januari 2022 staat een cruise op de agenda. Bij mooi weer is het heerlijk om te wandelen op de teakhouten dekken, of om te zwemmen in het zwembad met het uitschuifbare glazen dak. In de avonduren verandert het schip in een uitgaanscentrum met spectaculaire shows en sfeervolle bars en clubs. Vooral de Piano Bar is op schepen uit de Vista-klasse erg populair. Het blijft zoals we ons artikel vandaag begonnen wegdromen naar verre reizen.

Lees ook: Spannend jaar voor MSC cruiseschepen

Oosterdam op 8 juli 2021 aangemeerd in IJmuiden
Print Friendly, PDF & Email