De twee zusjes die stierven nadat ze op een Antwerps kruispunt door een vrachtwagen werden aangereden, werden dinsdagavond al begraven in het Nederlandse Putte. Vandaag pakt de Belgische krant Nieuwsblad uit met het verhaal van mobiliteitsexpert Dirk Lauwers (UA). Een week voor de start van het nieuwe schooljaar slaat bij de Antwerpse bevolking de schrik om het lijf. De twee Antwerpse zusjes stierven onder een vrachtwagen. Vorige maand kondigde Vlaams minister van Mobiliteit Lydia Peeters (Open VLD) nog aan dat conflictvrije kruispunten de norm zullen worden in Vlaanderen. Alleen als het echt niet anders kan, zal er nog van worden afgeweken. 

Tragisch genoeg was ook in Antwerpen het kruispunt waar de twee zusjes stierven eerst conflictvrij gemaakt, maar werd die regeling teruggeschroefd toen bleek dat ze ellenlange autofiles veroorzaakte. Volgens Koen Baumers was het zo dat, waren die twee kinderen aan het begin van de zomervakantie diezelfde straat overgestoken, dan had die vrachtwagen op dat moment netjes achter een rood licht staan wachten. Het kruispunt waar ze stierven was aangepast om voetgangers en voertuigen van elkaar te scheiden, maar de stad Antwerpen maakte die aanpassing op 8 juli ongedaan. 

(tekst gaat verder onder de afbeelding)
de verslagenheid in de Joodse buurt in Antwerpen is groot

Schepen Koen Kennis liet op de dag van het ongeval weten dat de aanpassing was teruggedraaid omdat “er werd vastgesteld dat het uitrijden van de hulpdiensten van het Sint-Vincentius ziekenhuis ervoor zorgde dat de oorspronkelijke lichtenregeling de beste optie was”. Het ziekenhuis ontkende woensdag dat het om die aanpassing had gevraagd, waarop Kennis verduidelijkte dat “we dat zelf hadden vastgesteld”. In plaats van zijn medeleven betuigen vertelde Kennis onwaarheden, dit tot groot ongenoegen van Groen en PVDA die onmiddellijk na dit groot drama voor de Joodse familie meteen reden zagen om ontslag van de schepen te vragen.

step

Om 9.15 uur staken de kinderen in de Lange Leemstraat de straat over op het zebrapad, toen het verkeerslicht op groen sprong. Op dat moment kwam een vrachtwagen van een containerbedrijf uit de Sint-Vincentiusstraat, en die draaide links de Lange Leemstraat in. Volgens getuigen zou de chauffeur de kinderen opgemerkt hebben, en zou hij wel degelijk halt hebben gehouden om hen te laten oversteken.

“Goede maatregelen worden nog te vaak teruggeschroefd omdat automobilisten er langer door in de file stonden. Als we de verkeersveiligheid fors willen verbeteren, moeten de vele privileges voor de auto nu eindelijk op de schop.”

Mobiliteitsexpert Dirk Lauwers (UA)

In plaats van bij de heraanleg van een straat resoluut te kiezen voor de veiligheid van voetgangers en fietsers, ziet Lauwers in veel dossiers dat men prioriteit blijft geven aan de vlotte doorstroming van de auto. Volgens de mobiliteitsexpert moeten stadskernen, dorpskernen en woonwijken veel autoluwer maken. Er minder auto’s toelaten. De snelheid van de auto’s in die gebieden moet fors worden verlaagd. De Fietsersbond klaagt al langer over de niet-conflictvrije kruispunten.

Lees ook: Na zoveelste ongeval is brug in Assenede echt op komst

Ongeval met vrachtwagen in Antwerpen
Print Friendly, PDF & Email