Er zijn geen vaste haltes en je kan overal op de route in- en uitstappen. Het volstaat om de chauffeur een teken te geven zodat die veilig kan stoppen om je te laten instappen. Een makkelijk vervoersmiddel, maar toch zal het verdwijnen uit het straatbeeld. De elektrische busjes waren aanvankelijk bedoeld ter ondersteuning van het circulatieplan. De gratis elektrische busjes die jarenlang door de binnenstad slenterden rijden op 31 augustus hun laatste rondjes.

leegste bus ter wereld

Veel Gentenaars vonden de wandelbus een geld verspillend project van de stad Gent. Het concept kwam tot stand in de woelige periode voor het circulatieplan uit 2017. Toen werd geëist dat Gent in alternatieven voorzag voor mensen die slecht ter been zijn en niet kunnen fietsen. Op zich leuk bedacht maar met een rolstoel kwam je er niet op. De ‘slakkenbusjes’ reden vaak leeg door de Gentse binnenstad rond. Volgens officiële tellingen ge­brui­ken ongeveer 80.000 men­sen per jaar de gratis wandel­busjes. Dat zijn er zo’n 250 per dag. De busjes rijden niet op zondag. Het stadsbestuur betaalt per jaar 480.000 euro aan het privébedrijf Keolis om drie busjes te laten rondrijden. Dat betekent dat elke opstapper de stadskas 6 euro kost.

Helemaal onverwacht is het niet, want een succes is het nooit geweest. Het voortbestaan van de busjes lag wel al langer op tafel. Nu het driejarig contract met Keolis afloopt, heeft de stad beslist dat niet te verlengen.

fietstaxi

"Met de fietstaxi's bieden we mensen die minder mobiel zijn een aangename en duurzame manier om zich te verplaatsen. Met de fiets heb je meer contact met de mensen rondom en meer voeling met de stad."

Filip Watteeuw , schepen van Mobiliteit

Ondertussen zet het stadsbestuur in op de fietstaxi als goed alternatief. De fietstaxi’s zijn bedoeld om senioren en mensen die niet goed ter been zijn naar hun bestemming te voeren. Al sinds april rijden drie fietstaxi’s van Trivelo rond in de wijk Sluizeken-Tolhuis-Ham, maar de bedoeling is dat ze het hele stadscentrum gaan bedienen.

Tot eind september zullen de fietstaxi’s ook uitrijden in het centrum en een groot deel daarbuiten. In totaal gaat het om drie triofietsen en een tandem. Ze hebben hun basis in het stadscentrum en pikken mensen op in een straal van 4 kilometer. Afhankelijk van de beschikbaarheid zullen ze ook in het autovrij gebied staan, waar ze zonder reservatie hun diensten aanbieden. Een enkele rit kost 1,5 euro, voor een ritje heen en terug betaal je 3 euro, een plezierrit van een uur is 5 euro.

Lees ook: Gent is het fietsmekka van Vlaanderen

Keolis wandelwagen Gent
Print Friendly, PDF & Email