De Waalse overheid heeft een subsidie van 1,5 miljoen euro toegekend om op lokaal niveau gratis mobiliteit aan te bieden aan de slachtoffers van de watersnood. Dat meldt Waals minister van Mobiliteit Philippe Henry (Ecolo) in Het Laatste Nieuws. Volgens de onafhankelijke website Personenvervoer Magazine  gaat het om vervoer op maat, dat een aanvulling kan zijn op het openbaar vervoer. De subsidie van de overheid gaat naar de Centrale Régionale de Mobilité (CRM), die het transport op vraag coördineert, bovenop het netwerk van openbaar vervoer. Of daarbij ook taxibedrijven een rol gaan spelen, is nog onduidelijk, maar ligt wel voor de hand.

“Het transport on demand biedt een flexibele oplossing voor de noden van de getroffen bewoners. De eigenschappen ervan zijn erg geschikt om een mobiliteitsoplossing te bieden voor mensen die hun woning verloren zijn en niet in de buurt van een gewone TEC-halte of een station wonen. Dit kan hen helpen om hun administratie in orde te krijgen, boodschappen te doen of zich te organiseren voor het nieuwe schooljaar”, aldus Henry. De maatregel wordt op 23 augustus van kracht en blijft gelden tot 31 oktober.

Veel slachtoffers van de overstromingen medio juli verloren niet alleen hun woning, maar ook hun vervoermiddel. Zo’n 50.000 auto’s werden vernield door het natuurgeweld, vaak meegenomen door de waterstroom. Veel mensen moesten bovendien verhuizen, wat hun mobiliteit kan bemoeilijken. Het openbaar vervoer is ondertussen hersteld in de meeste getroffen gemeenten, maar dat kan niet altijd beantwoorden aan de specifieke eisen van de lokale bevolking. In sommige plaatsen, zoals Pepinster bijvoorbeeld, zal het spoorvervoer nog lange tijd onderbroken zijn.

Lees ook: Dossier Vlaanderen

Zo’n 50.000 auto’s werden vernield door het natuurgeweld
Print Friendly, PDF & Email