KLM vermijdt momenteel het luchtruim van Afghanistan naar aanleiding van de ontwikkelingen in het Aziatische land. Dat betekent dat vluchten die naar bestemmingen als Bangkok en Singapore vliegen in ieder geval niet boven Afghanistan komen. Passagiers moeten rekening houden met een iets langere vliegtijd.

KLM bevestigde na berichtgeving van NH Nieuws de veiligheid van passagiers en medewerkers voorop te stellen. Nu is besloten om de vluchten van 15 augustus niet door het Afghaanse luchtruim te laten vliegen in afwachting van verdere ontwikkelingen, geeft een woordvoerster aan. KLM bekijkt en beoordeelt dagelijks de situatie.

Diverse luchtvaartmaatschappijen, waaronder Emirates en Air India, hebben aangekondigd voorlopig even niet op de Afghaanse hoofdstad Kabul te vliegen. KLM vloog al niet op bestemmingen in Afghanistan.

(artikel gaat door onder afbeelding)
militairen in Kabul

ambassade

De Nederlandse ambassade in Kabul is al ontruimd. Een woordvoerder van het ministerie van Buitenlandse Zaken bevestigt dat de ambassade in de nacht van zaterdag op zondag is verplaatst naar een locatie vlakbij het vliegveld van de Afghaanse hoofdstad. Al het personeel heeft de ambassade verlaten, omdat de radicaalislamitische Taliban op het punt staan de stad in te nemen. Demissionair minister Ank Bijleveld (Defensie) zegt tegen de NOS dat het ambassadepersoneel in veiligheid is en doorwerkt vanaf de nieuwe locatie.

onduidelijkheid

Er bestond lange tijd onduidelijkheid wat Nederland met de ambassade in Afghanistan zou doen. Andere landen maakten al bekend hun ambassades te verlaten, maar het Nederlandse ministerie van Buitenlandse Zaken wilde daar tot nu toe omwille van de veiligheid niets over zeggen. Demissionair minister Sigrid Kaag (Buitenlandse Zaken) zei vrijdag de ambassade zo lang mogelijk open te willen houden. Wel erkende ze dat die niet open kon blijven zodra de Taliban de Afghaanse hoofdstad zouden innemen.

Talibanstrijders zouden inmiddels al het centrum van Kabul hebben bereikt, hoewel woordvoerders van de beweging zelf zeggen dat de troepen niet de stad zijn binnengedrongen. Het is onduidelijk of de macht van de Afghaanse regering al is overgedragen, zoals de minister van Binnenlandse Zaken eerder zei, of dat er de komende dagen toch nog onderhandeld wordt in Qatar zoals de Afghaanse Defensieminister zegt.

Lees ook: Eerste tekenen van herstel zichtbaar bij KLM

Sigrid Kaag
Sigrid Kaag
Print Friendly, PDF & Email