De Italiaanse luchtvaartmaatschappij Alitalia is niet meer. Uit rood-wit-groene as herrijst op 15 oktober Italia Trasporto Aereo, ITA. De Europese Commissie en het Italiaanse ministerie van Economische ontwikkeling hebben een akkoord bereikt over de toekomst van Alitalia. Alitalia, formeel Società Aerea Italiana S.p.A., was de nationale luchtvaartmaatschappij van Italië. De maatschappij maakte deel uit van de luchtvaartalliantie SkyTeam. 

Sinds 10 oktober 2020 werden de activiteiten van Alitalia reeds voortgezet door Italia Trasporto Aereo S.p.A. De pandemie heeft de kwetsbaarheid van de luchtvaartsector getoond, veel maatschappijen, waaronder Alitalia zelf, zijn met overheidsgeld overeind gehouden. Volgens berekeningen heeft de Italiaanse overheid sinds het midden van de jaren 70 3,4 miljard euro in Alitalia gepompt. Italië is al sinds vorig jaar bezig met de opvolger van Alitalia. Het was de bedoeling dat de nieuwe maatschappij in april van dit jaar al operationeel zou zijn maar daar stak de Europa een stokje voor.

tickets

Aan huidige klanten van Alitalia die tickets hebben voor na 15 oktober zal een alternatief worden geboden. Het laatste obstakel in de onderhandelingen tussen Brussel en Rome had te doen met tickets met een vliegdatum van na 14 oktober 2021. De Europese Commissie wil dat het al jaren verlies lijdende Alitalia een échte breuk maakt met het verleden en verbood daarom het gebruik van de naam Alitalia op de vliegtickets. De Italiaanse overheid stelt nu honderd miljoen beschikbaar voor het terugbetalen van de tickets.

bestelling

Luchtvaartmaatschappij ITA, de opvolger van Alitalia, is ondertussen dichtbij een grote order voor nieuwe vliegtuigen. De bestelling zou verdeeld moeten worden tussen Airbus en Boeing, meldt de Italiaanse krant Corriere della Sera. Volgens de plannen beschikt de nieuwe luchtvaartmaatschappij tegen die tijd over 105 vliegtuigen, meer dan het dubbele van nu. Toch verdwijnen banen want van de huidige 11.000 werknemers zullen er dit jaar ongeveer 2800 worden aangenomen door ITA.

Lees ook: Zwaar getroffen luchtvaartsector vol list en bedrog

Alitalia Boeing en Airbus
Print Friendly, PDF & Email